Blog
![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/08/sour-cream-4215618_960_720.jpg)
Bakterie kwasu mlekowego, czyli dobroczynne bakterie
Bakterie kwasu mlekowego są szeroko rozpowszechnione w środowisku i od niepamiętnych czasów wykorzystywane były do...
29 sierpnia, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/08/kaseplatte-1108564_960_720.jpg)
Jak rozpoznawać sery o dobrej jakości?
Kształt, wielkość, liczba oczek lub ich brak na przekroju sera są zróżnicowane w zależności od rodzaju sera. Niektóre...
22 sierpnia, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/08/food-2232487_960_720.jpg)
Charakterystyka serów twarogowych
Jak zostało wspomniane w poprzednim artykule, sery twarogowe to sery niedojrzewające – czyli takie, w których w okresie...
16 sierpnia, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/08/white-cheese-2466039_960_720.jpg)
Walory żywieniowe i wszechstronne zastosowanie twarogów
W serach podpuszczkowych (żółtych) najważniejszą z żywieniowego punktu widzenia cechą jest zawartość wapnia. W...
8 sierpnia, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/08/loaf-g115a7f3e4_1920-1.jpg)
Wszechstronne zastosowanie tłuszczu mlecznego
Ostatnio pisaliśmy o walorach żywieniowych tłuszczu mlecznego, dzisiaj mamy dla Państwa kilka słów o jego wszechstronnym...
1 sierpnia, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/07/milk-g74347c8c0_1920-1.jpg)
Walory żywieniowe tłuszczu mlecznego
W poprzednim artykule pisaliśmy o charakterystyce i podziale kwasów tłuszczowych z chemicznego punktu widzenia. Dziś...
25 lipca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/07/sorin-gheorghita-094mP_CBdpM-uns.jpg)
Charakterystyka i podział kwasów tłuszczowych
Dzisiejszy artykuł może przypominać notatkę z zeszytu od chemii lub kartkę z podręcznika. Mimo, iż przedmiot ten nie...
18 lipca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/07/elizabeth-dunne-ccV4kUrSYIM-unsp.jpg)
Mleko „prosto od krowy” czy mleko spożywcze ze sklepu?
Mleko „prosto od krowy” może niekiedy zawierać bakterie chorobotwórcze pochodzące z jej otoczenia. Dlatego też,...
11 lipca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/07/glass-g086ab7183_1920.jpg)
Mleko a wapń
Mleko, mleczne napoje fermentowane i sery dojrzewające (żółte) są idealnym źródłem wapnia, tak pod względem jego...
4 lipca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/06/background-ge8c1ca30d_1920.jpg)
Czym są probiotyki?
Określenie probiotyk dotyczy szczepu drobnoustroju, który podawany człowiekowi wpływa korzystnie na poprawę jego zdrowia....
27 czerwca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/06/Bez-tytulu-Zdjecie-w-tle-dla-Facebooka-1200×800-px-5.png)
Dlaczego polscy mleczarze to geniusze?
Co znany youtuber – Dave z Ameryki myśli o mleku? Jakie są różnice w podejściu do mleka w USA i w Polsce? Dlaczego polscy...
22 czerwca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/06/Bez-tytulu-Zdjecie-w-tle-dla-Facebooka-1200×800-px-2.png)
Kilka słów o serze
Ser dla wielu ludzi jest nieodłącznym elementem diety. Stanowi świetny dodatek do kanapek oraz niezbędny składnik pizzy i...
21 czerwca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/06/Bez-tytulu-Zdjecie-w-tle-dla-Facebooka-1200×800-px-1.png)
Dlaczego warto pić mleko fermentowane?
Mleczne napoje fermentowane są chętnie spożywane przede wszystkim ze względu na ich przyjemne cechy organoleptyczne oraz...
13 czerwca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/06/Bez-tytulu-Zdjecie-w-tle-dla-Facebooka-1200×800-px.png)
Jogurt, kefir, maślanka, czyli o różnorodności przetworów mlecznych
Mleczne napoje fermentowane to produkty otrzymywane z pasteryzowanego mleka o ustalonej zawartości tłuszczu, poddanego...
6 czerwca, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/05/maslo_blog.jpg)
Spożycie masła oraz jego różne definicje
W kolejnym wpisie przyjrzymy się spożyciu masła oraz różnym jego definicjom. Spożycie masła w kraju do lat 90‑tych...
16 maja, 2022![](https://mlecznakuchnia.pl/wp-content/uploads/2022/05/maslo_smietana.jpg)
Masło, śmietana – tłuszcz mleczny
Istotą dobrego żywienia jest różnorodność pokarmów i zachowanie umiaru ilościowego. Dotyczy to przede wszystkim...
15 maja, 2022