Dlaczego warto pić mleko fermentowane?
Mleczne napoje fermentowane są chętnie spożywane przede wszystkim ze względu na ich przyjemne cechy organoleptyczne oraz właściwości odżywcze i dietetyczne, które związane są zarówno z ich składem chemicznym, jak i obecnością żywych kultur bakterii. Na ogół napoje fermentowane są trawione 2‑3‑krotnie szybciej niż mleko. Zawierają też pełnowartościowe białko o zbilansowanym składzie aminokwasowym. Obserwuje się korzystny ich wpływ na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym. Ponadto obecne w mleku mikroorganizmy przyczyniają się do dodatkowej biosyntezy ważnych dla naszego organizmu witamin z grupy B, a kwas mlekowy obecny w napojach fermentowanych zwiększa przyswajalność wapnia i żelaza.
Napoje mleczne fermentowane, dzięki specjalnym szczepom bakterii, posiadają zdolność biodegradacji azotynów, które dostarczane są do przewodu pokarmowego z posiłkami. W efekcie, zmniejsza się ryzyko powstania substancji pronowotworowych. Spożywanie fermentowanych napojów mlecznych jest szczególnie wskazane w przypadkach osłabionej odporności organizmu, bakteryjnych zatruć pokarmowych, niedoboru laktazy (enzymu umożliwiającego trawienie laktozy) oraz w przypadku zaparć i biegunek np. spowodowanych zakończoną antybiotykoterapią. Mleczne napoje fermentowane wspomagają też kuracje antynowotworowe i antycholesterolowe.
Coraz więcej wyników badań potwierdza, iż bakterie kwasu mlekowego posiadają zdolność stymulowania układu immunologicznego. Stwierdzono, że obecność tych bakterii pobudza zarówno odpowiedzi organizmu typu humoralnego, jak i komórkowego oraz przyczynia się do wzrostu syntezy immunoglobulin, czyli ciał odpornościowych organizmu. Stymulacja układu immunologicznego odbywa się również m.in. poprzez zwiększenie produkcji naturalnych substancji przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych w organizmie. Mleczne napoje fermentowane to naturalne probiotyki, a te stanowią istotny element diet przeciwmiażdżycowych, czego powodem jest ich wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.
Fermentowane napoje mleczne to produkty o wysokiej wartości odżywczej. Są istotnym źródłem pełnowartościowego białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Korzystnie wpływają też na wchłanianie magnezu z innych źródeł pokarmowych.
Jak widać, na spożywaniu fermentowanych napojów mlecznych organizm może wiele zyskać. Dlatego warto poszukać czegoś dla siebie. Pomóc w tym może nasz przewodnik po najpopularniejszych w Polsce napojach mlecznych.