Blog
Bakterie kwasu mlekowego, czyli dobroczynne bakterie
Bakterie kwasu mlekowego są szeroko rozpowszechnione w środowisku i od niepamiętnych czasów wykorzystywane były do...
29 sierpnia, 2022Jak rozpoznawać sery o dobrej jakości?
Kształt, wielkość, liczba oczek lub ich brak na przekroju sera są zróżnicowane w zależności od rodzaju sera. Niektóre...
22 sierpnia, 2022Charakterystyka serów twarogowych
Jak zostało wspomniane w poprzednim artykule, sery twarogowe to sery niedojrzewające – czyli takie, w których w okresie...
16 sierpnia, 2022Walory żywieniowe i wszechstronne zastosowanie twarogów
W serach podpuszczkowych (żółtych) najważniejszą z żywieniowego punktu widzenia cechą jest zawartość wapnia. W...
8 sierpnia, 2022Wszechstronne zastosowanie tłuszczu mlecznego
Ostatnio pisaliśmy o walorach żywieniowych tłuszczu mlecznego, dzisiaj mamy dla Państwa kilka słów o jego wszechstronnym...
1 sierpnia, 2022Walory żywieniowe tłuszczu mlecznego
W poprzednim artykule pisaliśmy o charakterystyce i podziale kwasów tłuszczowych z chemicznego punktu widzenia. Dziś...
25 lipca, 2022Charakterystyka i podział kwasów tłuszczowych
Dzisiejszy artykuł może przypominać notatkę z zeszytu od chemii lub kartkę z podręcznika. Mimo, iż przedmiot ten nie...
18 lipca, 2022Mleko „prosto od krowy” czy mleko spożywcze ze sklepu?
Mleko „prosto od krowy” może niekiedy zawierać bakterie chorobotwórcze pochodzące z jej otoczenia. Dlatego też,...
11 lipca, 2022Mleko a wapń
Mleko, mleczne napoje fermentowane i sery dojrzewające (żółte) są idealnym źródłem wapnia, tak pod względem jego...
4 lipca, 2022Czym są probiotyki?
Określenie probiotyk dotyczy szczepu drobnoustroju, który podawany człowiekowi wpływa korzystnie na poprawę jego zdrowia....
27 czerwca, 2022Dlaczego polscy mleczarze to geniusze?
Co znany youtuber – Dave z Ameryki myśli o mleku? Jakie są różnice w podejściu do mleka w USA i w Polsce? Dlaczego polscy...
22 czerwca, 2022Kilka słów o serze
Ser dla wielu ludzi jest nieodłącznym elementem diety. Stanowi świetny dodatek do kanapek oraz niezbędny składnik pizzy i...
21 czerwca, 2022Dlaczego warto pić mleko fermentowane?
Mleczne napoje fermentowane są chętnie spożywane przede wszystkim ze względu na ich przyjemne cechy organoleptyczne oraz...
13 czerwca, 2022Jogurt, kefir, maślanka, czyli o różnorodności przetworów mlecznych
Mleczne napoje fermentowane to produkty otrzymywane z pasteryzowanego mleka o ustalonej zawartości tłuszczu, poddanego...
6 czerwca, 2022Spożycie masła oraz jego różne definicje
W kolejnym wpisie przyjrzymy się spożyciu masła oraz różnym jego definicjom. Spożycie masła w kraju do lat 90‑tych...
16 maja, 2022Masło, śmietana – tłuszcz mleczny
Istotą dobrego żywienia jest różnorodność pokarmów i zachowanie umiaru ilościowego. Dotyczy to przede wszystkim...
15 maja, 2022