Zupa krem z brokułu z serem cheddar,

pistacjami i tymiankiem

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 4

kaloriekalorie: 225

udostępnij

opis

Zupy krem to idealny pomysł na odżywczy, pełnowartościowy i sycący posiłek. Ich przygotowanie nie wymaga dużego zaangażowania, dodatkowo można je przygotować w większej ilości i cieszyć się pożywnym posiłkiem przez kilka dni. Sam krem z brokułu jest dość mdły, ale jeśli dodamy do niego ostrzejszy ser cheddar zyskamy aromatyczny i wyraźny w smaku posiłek.

składniki

  • 450 g świeżego brokułu
  • 200 g ziemniaków
  • 30 g cebuli
  • 30 g sera cheddar
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • pieprz czarny

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka posiekanych pistacji na porcję (około 10 g)

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Brokuł podziel na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

KROK 2:

W rondlu z grubym dnem rozgrzej 15 g oliwy, następnie krótko podduś posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone ziemniaki, wlej 2 szklanki wody, garnek przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut.

KROK 3:

Po tym czasie, dodaj różyczki brokułu i całość gotuj jeszcze około 10-15 minut lub do momentu aż brokuł będzie miękki.

KROK 4:

Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, tymiankiem, dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser cheddar. Zupę zmiksuj na krem.

KROK 5:

Przed podaniem do zupy dodaj 25 g jogurtu i posyp posiekanymi pistacjami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 225 kcal, czyli 11,3% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 10,1 g
Tłuszcz 13,5 g
Węglowodany przyswajalne 15 g
Błonnik pokarmowy 4,5 g

każda porcja to: 1/4 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18% 48% 34%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Do zupy możesz wykorzystać całą główkę brokułu wraz z łodygą. Warto jednak wspomnieć, że brokuł należy do warzyw kapustnych, które mogą powodować wzdęcia, dlatego jeśli towarzyszą Ci takie objawy po tego typu produktach, do zupy wykorzystaj jedynie różyczki brokułu.
  • Chcesz zwiększyć energetyczność posiłku i ilość węglowodanów? Dodaj do zupy grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.
  • Brokuł to nieskoenergetyczne warzywo krzyżowe, które można uznać za warzywo “młodości”. Wszystko za sprawą zawartości witaminy A i E oraz karotenoidów, które zwalczają powstające w organizmie wolne rodniki i wpływają na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Brokuł wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i immunomodulujące, zmniejszając tym samym występowanie chorób cywilizacyjnych. Brokuł poza wieloma korzystnymi dla zdrowia związkami, charakteryzuje się również zawartością goitrogenów, substancji, które hamują syntezę hormonów tarczycy. Jednak bez obaw, osoby z chorobami tarczycy również mogą jeść brokuły, jednak należy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną tych warzyw i zjadać je w ograniczonych ilościach.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.