Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Zupa krem z brokułu z serem cheddar,
https://mlecznakuchnia.pl/zupa-krem-z-brokulu-z-serem-cheddar/

Zupa krem z brokułu z serem cheddar,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/4

krótki opis:

Zupy krem to idealny pomysł na odżywczy, pełnowartościowy i sycący posiłek. Ich przygotowanie nie wymaga dużego zaangażowania, dodatkowo można je przygotować w większej ilości i cieszyć się pożywnym posiłkiem przez kilka dni. Sam krem z brokułu jest dość mdły, ale jeśli dodamy do niego ostrzejszy ser cheddar zyskamy aromatyczny i wyraźny w smaku posiłek.

porada dietetyka:

KROK 1:

Brokuł podziel na różyczki i opłucz pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

KROK 2:

W rondlu z grubym dnem rozgrzej 15 g oliwy, następnie krótko podduś posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone ziemniaki, wlej 2 szklanki wody, garnek przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut.

KROK 3:

Po tym czasie, dodaj różyczki brokułu i całość gotuj jeszcze około 10-15 minut lub do momentu aż brokuł będzie miękki.

KROK 4:

Następnie zupę dopraw szczyptą soli, pieprzem, tymiankiem, dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser cheddar. Zupę zmiksuj na krem.

KROK 5:

Przed podaniem do zupy dodaj 25 g jogurtu i posyp posiekanymi pistacjami.