Ziołowy bowl z ciecierzycą, serkiem wiejskim,

kiełkami i rzodkiewką

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 340

udostępnij

opis

Tradycyjne “Poke bowl” wywodzi się z kuchni hawajskiej. To nic innego jak miska dobroci. Lekki, pożywny posiłek zaliczany do street food. Tutaj wersja lokalna z ziołową ciecierzycą, serkiem wiejskim, rzodkiewką i pomidorkami, a wszystko doprawione świeżym oregano. Ziołowy bowl to doskonałe rozwiązanie na szybki i smaczny posiłek.

składniki

  • 80 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g rzodkiewki
  • 150 g serka wiejskiego
  • 30 g czerwonej cebuli
  • sok z limonki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • świeże oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • kiełki brokuła
  • rukola

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Z ciecierzycy odlej zalewę, następnie przepłucz pod bieżącą wodą i wymieszaj z suszoną bazylią.

KROK 2:

Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewkę pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj w piórka.

KROK 3:

Oliwę wymieszaj z musztardą, miodem i sokiem z limonki. Rukolę połącz z dressingiem.

KROK 4:

Na talerzu ułóż rukolę, dodaj ciecierzycę, pokrojone warzywa, rukolę, kiełki i serek wiejski. Całość posyp świeżym oregano.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 340 kcal, czyli 17% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 22,5 g
Tłuszcz 16,4 g
Węglowodany przyswajalne 24,1 g
Błonnik pokarmowy 4 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

26% 43% 31%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Serek wiejski to małe, sprężyste granulki zatopione w aksamitnie kremowej śmietance, w smaku lekko słodki, sprawdzi się zarówno na słodko jak i wytrawnie. 100 g produktu dostarcza około 98 kcal w tym 5 g tłuszczu i aż 11 g białka.
  • Uwaga! Ciecierzyca jak inne nasiona roślin strączkowych może powodować wzdęcia, szczególnie u osób, które na co dzień nie jadają tego typu produktów lub borykają się z problemami trawiennymi. Ważne jest odpowiednie gotowanie ciecierzycy, najlepiej w dużej ilości wody i pod otwartą pokrywką, opcjonalnie można do gotowania dodać liście laurowe, kminek lub majeranek. Jeśli chcesz zwiększyć ilość strączków w diecie pamiętaj by stopniowo zwiększać podaż tych produktów.
  • Ciecierzyca konserwowa jednak będzie bardziej strawna dla osób, które na co dzień nie jedzą zbyt dużo nasion roślin strączkowych.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.