Ziołowy bowl z ciecierzycą, serkiem wiejskim,
kiełkami i rzodkiewką
porcje: 1
kalorie: 340
opis
Tradycyjne “Poke bowl” wywodzi się z kuchni hawajskiej. To nic innego jak miska dobroci. Lekki, pożywny posiłek zaliczany do street food. Tutaj wersja lokalna z ziołową ciecierzycą, serkiem wiejskim, rzodkiewką i pomidorkami, a wszystko doprawione świeżym oregano. Ziołowy bowl to doskonałe rozwiązanie na szybki i smaczny posiłek.
składniki
- 80 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g rzodkiewki
- 150 g serka wiejskiego
- 30 g czerwonej cebuli
- sok z limonki
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- świeże oregano
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- kiełki brokuła
- rukola
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Z ciecierzycy odlej zalewę, następnie przepłucz pod bieżącą wodą i wymieszaj z suszoną bazylią.
KROK 2:
Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewkę pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj w piórka.
KROK 3:
Oliwę wymieszaj z musztardą, miodem i sokiem z limonki. Rukolę połącz z dressingiem.
KROK 4:
Na talerzu ułóż rukolę, dodaj ciecierzycę, pokrojone warzywa, rukolę, kiełki i serek wiejski. Całość posyp świeżym oregano.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 340 kcal, czyli 17% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 22,5 g |
Tłuszcz | 16,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 24,1 g |
Błonnik pokarmowy | 4 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
26% | 43% | 31% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Serek wiejski to małe, sprężyste granulki zatopione w aksamitnie kremowej śmietance, w smaku lekko słodki, sprawdzi się zarówno na słodko jak i wytrawnie. 100 g produktu dostarcza około 98 kcal w tym 5 g tłuszczu i aż 11 g białka.
- Uwaga! Ciecierzyca jak inne nasiona roślin strączkowych może powodować wzdęcia, szczególnie u osób, które na co dzień nie jadają tego typu produktów lub borykają się z problemami trawiennymi. Ważne jest odpowiednie gotowanie ciecierzycy, najlepiej w dużej ilości wody i pod otwartą pokrywką, opcjonalnie można do gotowania dodać liście laurowe, kminek lub majeranek. Jeśli chcesz zwiększyć ilość strączków w diecie pamiętaj by stopniowo zwiększać podaż tych produktów.
- Ciecierzyca konserwowa jednak będzie bardziej strawna dla osób, które na co dzień nie jedzą zbyt dużo nasion roślin strączkowych.