Ziołowe chlebki z na maślance

z pastą z bobu

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 45-60 min.

porcjeporcje: 6

kaloriekalorie: 223.8

udostępnij

opis

Drożdżowe chlebki z patelni to prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek. Idealnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju past, gulaszu czy indyjskiego curry. Chlebki możesz wypiekać zarówno w piekarniku jak i na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. W jednej i drugiej wersji smakują wyśmienicie!

składniki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 4 g suchych drożdży
  • 80 ml maślanki naturalnej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 10 g oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 g cukru
  • posiekana natka pietruszki

Pasta z bobu:

  • 200 g bobu
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • garść listków mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Uwaga! Maślanka najlepiej żeby była w temperaturze pokojowej!

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Do miski przesiej mąkę, następnie wsyp drożdże, dodaj cukier, wymieszaj. Wlej maślankę, ciepłą wodę, wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki i zagnieć ciasto. Tak by było gładkie i sprężyste. Przygotowane ciasto nakryj bawełnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 -35 minut.

KROK 2:

Rozgrzej teflonową lub żeliwną patelnię.

KROK 3:

Po wyrośnięciu odrywaj kawałki ciasta, uformuj 6 kulek, następnie ciasto rozwałkuj. Placki kładź na rozgrzana patelnię i piecz z obu stron na złoto-brązowy kolor.

KROK 4:

Przygotuj pastę z bobu: bób ugotuj, następnie odlej, przepłucz zimną wodą i obierz ze skórek. Następnie bób zmiksuj blenderem z czosnkiem, sokiem z cytryny, miętą, solą i pieprzem.

KROK 5:

Pity podawaj z pastą z bobu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 224,8 kcal, czyli 11,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 10,3 g
Tłuszcz 4,7 g
Węglowodany przyswajalne 33 g
Błonnik pokarmowy 2 g

każda porcja to: 1/6 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18% 19% 63%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zamiast mąki orkiszowej z powodzeniem można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej.
  • Pity można również upiec w piekarniku.
  • Bób należy do nasion roślin strączkowych i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Bób, jako przedstawiciel grupy roślin strączkowych, zasobny jest w białko i cieszy się szczególną popularnością wśród osób na diecie roślinnej. W 100g nasion bobu znajdziemy aż 177 mg folianów zaspokaja ponad 40% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto w bobie znajdziemy magnez, witaminy w tym C, A i K. Należy jednak pamiętać, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien stanowić oddzielnego posiłku. Warto łączyć go właśnie z warzywami, nasionami na przykład spożywać w sałatce, dla zrównoważenia ładunku glikemicznego posiłku. Ten fakt jest szczególnie istotny dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
  • Maślanka, to produkt uboczny podczas produkcji masła. Jest to napój mleczny fermentowany o wysokiej wartości odżywczej i lekko kwaśnym smaku. W 100 ml tego napoju znajdziemy 40 kcal, w tym ok 3 g białka, 4,8 g węglowodanów i 0,9 g tłuszczu. Najlepiej wybierać maślanki o smaku naturalnym, gdyż te smakowe będą miały większe zawartości węglowodanów pochodzących głównie z cukru dodanego podczas produkcji tego napoju.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.