Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Ziołowe chlebki z na maślance https://mlecznakuchnia.pl/ziolowe-chlebki-z-na-maslance/ |
KROK 1:
Do miski przesiej mąkę, następnie wsyp drożdże, dodaj cukier, wymieszaj. Wlej maślankę, ciepłą wodę, wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki i zagnieć ciasto. Tak by było gładkie i sprężyste. Przygotowane ciasto nakryj bawełnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 -35 minut.
KROK 2:
Rozgrzej teflonową lub żeliwną patelnię.
KROK 3:
Po wyrośnięciu odrywaj kawałki ciasta, uformuj 6 kulek, następnie ciasto rozwałkuj. Placki kładź na rozgrzana patelnię i piecz z obu stron na złoto-brązowy kolor.
KROK 4:
Przygotuj pastę z bobu: bób ugotuj, następnie odlej, przepłucz zimną wodą i obierz ze skórek. Następnie bób zmiksuj blenderem z czosnkiem, sokiem z cytryny, miętą, solą i pieprzem.
KROK 5:
Pity podawaj z pastą z bobu.