Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Ziołowe chlebki z na maślance
https://mlecznakuchnia.pl/ziolowe-chlebki-z-na-maslance/

Ziołowe chlebki z na maślance

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Pasta z bobu:

Uwaga! Maślanka najlepiej żeby była w temperaturze pokojowej!

_kazda_porcja_to1/6

krótki opis:

Drożdżowe chlebki z patelni to prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek. Idealnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju past, gulaszu czy indyjskiego curry. Chlebki możesz wypiekać zarówno w piekarniku jak i na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. W jednej i drugiej wersji smakują wyśmienicie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Do miski przesiej mąkę, następnie wsyp drożdże, dodaj cukier, wymieszaj. Wlej maślankę, ciepłą wodę, wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki i zagnieć ciasto. Tak by było gładkie i sprężyste. Przygotowane ciasto nakryj bawełnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 -35 minut.

KROK 2:

Rozgrzej teflonową lub żeliwną patelnię.

KROK 3:

Po wyrośnięciu odrywaj kawałki ciasta, uformuj 6 kulek, następnie ciasto rozwałkuj. Placki kładź na rozgrzana patelnię i piecz z obu stron na złoto-brązowy kolor.

KROK 4:

Przygotuj pastę z bobu: bób ugotuj, następnie odlej, przepłucz zimną wodą i obierz ze skórek. Następnie bób zmiksuj blenderem z czosnkiem, sokiem z cytryny, miętą, solą i pieprzem.

KROK 5:

Pity podawaj z pastą z bobu.