Ziołowe chlebki z na maślance
z pastą z bobu
porcje: 6
kalorie: 223.8
opis
Drożdżowe chlebki z patelni to prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek. Idealnie sprawdzą się do wszelkiego rodzaju past, gulaszu czy indyjskiego curry. Chlebki możesz wypiekać zarówno w piekarniku jak i na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. W jednej i drugiej wersji smakują wyśmienicie!
składniki
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 4 g suchych drożdży
- 80 ml maślanki naturalnej
- 100 ml ciepłej wody
- 10 g oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 g cukru
- posiekana natka pietruszki
Pasta z bobu:
- 200 g bobu
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- garść listków mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Uwaga! Maślanka najlepiej żeby była w temperaturze pokojowej!
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Do miski przesiej mąkę, następnie wsyp drożdże, dodaj cukier, wymieszaj. Wlej maślankę, ciepłą wodę, wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki i zagnieć ciasto. Tak by było gładkie i sprężyste. Przygotowane ciasto nakryj bawełnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 -35 minut.
KROK 2:
Rozgrzej teflonową lub żeliwną patelnię.
KROK 3:
Po wyrośnięciu odrywaj kawałki ciasta, uformuj 6 kulek, następnie ciasto rozwałkuj. Placki kładź na rozgrzana patelnię i piecz z obu stron na złoto-brązowy kolor.
KROK 4:
Przygotuj pastę z bobu: bób ugotuj, następnie odlej, przepłucz zimną wodą i obierz ze skórek. Następnie bób zmiksuj blenderem z czosnkiem, sokiem z cytryny, miętą, solą i pieprzem.
KROK 5:
Pity podawaj z pastą z bobu.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 224,8 kcal, czyli 11,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 10,3 g |
Tłuszcz | 4,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 33 g |
Błonnik pokarmowy | 2 g |
każda porcja to: 1/6 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18% | 19% | 63% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Zamiast mąki orkiszowej z powodzeniem można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej.
- Pity można również upiec w piekarniku.
- Bób należy do nasion roślin strączkowych i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Bób, jako przedstawiciel grupy roślin strączkowych, zasobny jest w białko i cieszy się szczególną popularnością wśród osób na diecie roślinnej. W 100g nasion bobu znajdziemy aż 177 mg folianów zaspokaja ponad 40% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto w bobie znajdziemy magnez, witaminy w tym C, A i K. Należy jednak pamiętać, że ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien stanowić oddzielnego posiłku. Warto łączyć go właśnie z warzywami, nasionami na przykład spożywać w sałatce, dla zrównoważenia ładunku glikemicznego posiłku. Ten fakt jest szczególnie istotny dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
- Maślanka, to produkt uboczny podczas produkcji masła. Jest to napój mleczny fermentowany o wysokiej wartości odżywczej i lekko kwaśnym smaku. W 100 ml tego napoju znajdziemy 40 kcal, w tym ok 3 g białka, 4,8 g węglowodanów i 0,9 g tłuszczu. Najlepiej wybierać maślanki o smaku naturalnym, gdyż te smakowe będą miały większe zawartości węglowodanów pochodzących głównie z cukru dodanego podczas produkcji tego napoju.