Zielone wrapy jajeczne z serkiem,

wędzonym łososiem i warzywami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 495

udostępnij

opis

Szybkie, wytrawne śniadanie, ekspresowy obiad czy odżywcza kolacja? Bez znaczenia na jaki posiłek przygotujesz zielone wrapy. Odżywcze, nisko węglowodanowe i wypakowane po brzegi warzywami. Największą ich zaletą jest to, że możesz je przygotować wcześniej i nadziewać wedle upodobania. To jak, wypróbujesz?

składniki

  • 130 g płatków owsianych
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 160 g twarożku śmietankowego
  • 100 ogórek
  • 40 g świeżego szpinaku
  • 50 g cebuli
  • 10 g siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • pieprz czarny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek wody
  • 5 g oliwy z oliwek

Do podania:

  • mix świeżych listków lub inna sałata

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Jajka zmiksuj blenderem na gładką masę ze szpinakiem, czosnkiem, płatkami owsianymi, sokiem z cytryny, wodą, siemieniem, szczyptą soli i pieprzem.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie porcjami wlewaj ciasto na rozgrzana patelnię (ciasto jest dość gęste ale tak właśnie ma być, wrapy powinny być grubsze, niż zwykłe naleśniki). Smaż placki o grubości około 0,5 cm.

KROK 3:

Ogórka pokrój na plasterki, łososia porwij na kawałki. Cebulę posiekaj w piórka.

KROK 4:

Na połowie wrapy posmaruj serkiem, dodaj sałatę, pokrojonego ogórka i rozdrobnionego łososia, wrapy złóż wolną częścią na pół, następnie jeszcze raz na pół.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 495 kcal, czyli 24,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 25,4 g
Tłuszcz 29,2 g
Węglowodany przyswajalne 35,6 g
Błonnik pokarmowy 4,4 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

20.5% 53.1% 26.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Dodatek szpinaku do wrapów doda im nie tylko koloru, ale również będzie to dodatkowa porcja warzyw w ciągu dnia. Jest to również idealny pomysł na włączenie warzyw do posiłków dla osób, które nie lubią ich w wersji surowej.
  • Do wrapów można śmiało dodawać inne dodatki na przykład warzywa, mięso czy ulubione sery.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.