Zielone naleśniki szpinakowe

z twarogiem, suszonymi pomidorami i ogórkiem

fot. Dorota Osóbka
4.5
(12)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20-25 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 480

udostępnij

opis

Naleśniki uważane są za jedną z najprostszych i bardzo powszechnych potraw. Ale nawet tak zwyczajne danie można przygotować w nadzwyczajny i zaskakujący sposób. Spróbuj zielonych naleśników szpinakowych, a jestem prawie pewna, że bardzo je polubisz i regularnie zagoszczą w Twoim menu. Intensywnie zielony naleśnik wewnątrz kryje wytrawne nadzienie z twarogu i aromatycznych suszonych pomidorów. Świeże liście szpinaku i chrupki ogórek nadają daniu lekkości i są idealnym dopełnieniem. Te naleśniki są nie tylko pyszne i pożywne, ale też ciekawie i niebanalnie wyglądają na talerzu. Zjedz 1 porcję na śniadanie lub kolację albo pół porcji na przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!

składniki

Naleśniki szpinakowe:

  • 70 g mąki pszennej, najlepiej typ 750 (1/2 szklanki)
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu (trochę ponad 1/2 szklanki)
  • 50 ml wody gazowanej (1/5 szklanki)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 70 g liści świeżego szpinaku (2 garści)
  • szczypta soli
  • 2-3 g oleju rzepakowego do posmarowania patelni (ok. 1/2 łyżeczki)

Nadzienie do naleśników:

  • 300 g chudego twarogu w kostce
  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej taki, który ma 2-3% tłuszczu)
  • 65 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej, odciśniętych z oleju (5-7 kawałków)
  • 40-50 g liści świeżego szpinaku, bez grubych łodyżek (1-1,5 garści)
  • 80 g obranego ogórka (1/2 małego ogórka typu wąż lub 1 większy ogórek gruntowy)
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście szpinaku umyj i osusz. Ilość przeznaczoną do ciasta naleśnikowego włóż do misy malaksera. Dodaj jajko (oczywiście bez skorupki), mleko oraz szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Mąkę przesiej przez sitko i powoli dodaj do pozostałych składników, cały czas mieszając, do czasu, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Tak przygotowane ciasto odstaw na przynajmniej 20 minut (można na dłużej).

Krok 2

Gdy ciasto naleśnikowe „odpoczywa” przygotuj nadzienie. Twaróg włóż do większej miseczki, dodaj jogurt naturalny i razem rozgnieć widelcem na gładką pastę.

Suszone pomidory odciśnij z zalewy olejowej, pokrój bardzo drobno i dodaj do twarogu. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć w moździerzu z dodatkiem odrobiny soli i także dodaj do twarogu. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Z umytych wcześniej liści szpinaku przeznaczonych do nadzienia usuń grube łodyżki. Liście pokrój, ale niezbyt drobno. Z obranego ogórka usuń nadmiar pestek, a następnie pokrój go w cienkie, długie słupki (ok. 1 cm szerokości).

Krok 4

Po upływie przynajmniej 20 minut do odstawionego ciasta dodaj wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej wody (konsystencja może się trochę różnić w zależności od użytej mąki).

Krok 5

Patelnię do naleśników (o nieprzywierającej powłoce) dobrze rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj minimalną ilością oleju przy pomocy kuchennego pędzelka. Za pomocą małej chochelki nalej na środek patelni porcję ciasta i kolistymi ruchami rozprowadź je cienką, równomierną warstwą po całej patelni. Naleśniki smaż na średniej mocy palnika, przez 1-1,5 minuty, do czasu, aż powierzchnia ciasta przeschnie, a naleśnik będzie łatwo odchodził od patelni. Użyj szpatułki, by podważyć naleśnik i zdecydowanym ruchem przekręć go na drugą stronę. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Gotowego naleśnika przełóż na płaski talerz. W ten sam sposób usmaż kolejne naleśniki. Z podanej ilości składników powinny wyjść 4 duże naleśniki (o średnicy ok. 25 cm), będą trochę grubsze niż tradycyjne.

Krok 6

Na każdym naleśniku równomiernie rozsmaruj porcję nadzienia tak, by pozostawić trochę niepokrytego nadzieniem miejsca tuż przy krawędziach. Na nadzieniu ułóż przygotowane liście szpinaku (możesz je też po prostu wymieszać z nadzieniem tuż przed nakładaniem na naleśniki). Na każdym naleśniku, blisko jednej z krawędzi, ułóż słupki ogórka. Naleśniki zwiń tak jak krokiety, w ścisłe rulony. Podawaj najlepiej od razu, ale po kilku godzinach lub nawet na drugi dzień także dobrze smakują. Aby ładniej prezentowały się na talerzu możesz przekroić je na pół, tak jak na zdjęciu.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 480 kcal czyli 24% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 44,9 g
Tłuszcz 13,3 g
Węglowodany przyswajalne 43,1 g
Błonnik pokarmowy 4,4 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

37.4% 24.9% 37.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zielone naleśniki szpinakowe nie tylko niebanalnie wyglądają i ciekawie smakują. Mają także niebanalny skład. Są bogatym źródłem witaminy C, B2, B12, folianów, beta-karotenu oraz wapnia, fosforu i potasu. Zawierają też spore ilości pozostałych witamin z grupy B oraz magnezu, cynku, żelaza, miedzi i manganu. Ale przede wszystkim są znakomitym źródłem białka. W 1 porcji (czyli 2 naleśniki z nadzieniem) jest go prawie 45 g! Zdecydowana większość tej ilości pochodzi z produktów mlecznych, a zwłaszcza z chudego twarogu, który w 100 g zawiera aż 20 g białka. To właśnie białko stanowi większość (aż 80%) jego suchej masy. Tłuszczu i węglowodanów znajdziesz w nim niewiele. Dania z dużym dodatkiem chudego twarogu są więc znakomitym i tanim sposobem na uzupełnienie diety w białko. Co ważne, białko to jest lekkostrawne i pełnowartościowe, a więc we właściwych proporcjach zawiera wszystkie aminokwasy, których nasz organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania i tworzenia białek ustrojowych. Warto wiedzieć, że produkty mleczne, w tym także twaróg, zawierają duże ilości lizyny czyli aminokwasu, którego w białku pochodzącym z produktów zbożowych jest zdecydowanie za mało. Dlatego właśnie do przygotowanych z mąki pszennej naleśników lepiej dodać mleko niż wodę, a do nadzienia dodać twaróg. Dzięki takiemu połączeniu także białko roślinne może być lepiej przez organizm wykorzystane.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba głosów: 12

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.