Zawijasy z cukinii a’la sushi z serkiem,
łososiem i warzywami
porcje: 2
kalorie: 213
opis
Płatki nori, kleisty ryż, surowa ryba - różne kombinacje tych trzech składników tworzą idealną kompozycję tradycyjnego japońskiego przysmaku, sushi. Wzorowane tym azjatyckim daniem roladki z cukinii, zapieczone z parmezanem, dodatkiem serka, warzyw i łososia, tworzą równie smaczną kompozycję. Sprawdzą się idealnie jako niskowęglowodanowa przekąska lub przystawka podczas rodzinnej imprezy. Spróbuj koniecznie!
składniki
- 300 g cukinii
- 100 g serka śmietankowego
- 50 g marchewki
- 60 g wędzonego łososia
- 50 g zielonego ogórka
- 40 g tartego parmezanu
Dodatkowo do podania:
- sos sojowy do podania
- sezam i nasiona czarnuszki do podania
- kiełki
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Cukinię umyj, następnie nożykiem do obierania warzyw pokrój na cienkie, długie paski wzdłuż. Plastry cukinii ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia tak by jeden plaster zachodził nieco na drugi, odstaw na 5 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody papierowym ręcznikiem kuchennym.
KROK 2:
Parmezan zetrzyj na tarce. Plastry cukinii posyp parmezanem. wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut.
KROK 3:
Marchewkę, ogórek obierz i pokrój w cienkie słupki.
KROK 4:
Po upieczeniu cukinię przełóży na folie spożywczą, zapieczonym parmezanem do dołu. Plastry cukinii posmaruj serkiem, ułóż łososia, warzywa, następnie zaczynając od brzegu zwiń w ciasny rulon. Wstaw na 10 minut do lodówki.
KROK 5:
Podawaj z sezamem i sosem sojowym.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 213 kcal, czyli 10,7% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 16,5 g |
Tłuszcz | 11,9 g |
Węglowodany przyswajalne | 12,4 g |
Błonnik pokarmowy | 2,4 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
30% | 47% | 23% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jeśli nie lubisz wędzonego łososia, możesz z powodzeniem wykorzystać tuńczyka lub krewetki lub pieczonego łososia, a zamiast ogórka dodać paprykę.
- Cukiniowe roladki a’la sushi będą idealną przekąską dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Ta przekąska zawiera stosunkowo dużą zawartość białka i tłuszczu przy niewielkiej ilości węglowodanów. Za sprawą serka śmietankowego i łososia przekąska zyskuje sporą ilość białka a to powoduje że syci na dłużej. Jest to alternatywa dla sushi rollsów.
- Parmezan, twardy ser podpuszczkowy najczęściej wykorzystywany w kuchni włoskiej. To bogactwo wapnia, cynku i jodu ale również sodu. Parmezan ze względu na swoje walory smakowe, idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów. Z uwagi na duży udział sodu w parmezanie, szczególną ostrożność w jego spożyciu powinny zachować osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym.
- Pamiętaj, że produkty wędzone zawierają sporą zawartość soli, do tego słony parmezan. Osoby z nadciśnieniem i innymi chorobami z ograniczeniem zawartości sodu powinny zwrócić szczególna uwagę na ilość zjadanych roladek lub wymienić wędzonego łososia na pieczonego bez dodatku soli.