Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Zawijasy z cukinii a'la sushi z serkiem,
https://mlecznakuchnia.pl/zawijasy-z-cukinii-ala-sushi-z-serkiem/

Zawijasy z cukinii a'la sushi z serkiem,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Płatki nori, kleisty ryż, surowa ryba - różne kombinacje tych trzech składników tworzą idealną kompozycję tradycyjnego japońskiego przysmaku, sushi. Wzorowane tym azjatyckim daniem roladki z cukinii, zapieczone z parmezanem, dodatkiem serka, warzyw i łososia, tworzą równie smaczną kompozycję. Sprawdzą się idealnie jako niskowęglowodanowa przekąska lub przystawka podczas rodzinnej imprezy. Spróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Cukinię umyj, następnie nożykiem do obierania warzyw pokrój na cienkie, długie paski wzdłuż. Plastry cukinii ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia tak by jeden plaster zachodził nieco na drugi, odstaw na 5 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody papierowym ręcznikiem kuchennym.

KROK 2:

Parmezan zetrzyj na tarce. Plastry cukinii posyp parmezanem. wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut.

KROK 3:

Marchewkę, ogórek obierz i pokrój w cienkie słupki.

KROK 4:

Po upieczeniu cukinię przełóży na folie spożywczą, zapieczonym parmezanem do dołu. Plastry cukinii posmaruj serkiem, ułóż łososia, warzywa, następnie zaczynając od brzegu zwiń w ciasny rulon. Wstaw na 10 minut do lodówki.

KROK 5:

Podawaj z sezamem i sosem sojowym.