Zapiekany pudding chlebowy

z wiśniami i skyrem

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 442.5

udostępnij

opis

Zalegające, czerstwe pieczywo w szafce, odrobina mleka czy przejrzałe owoce, nie muszą trafić do kosza. Możesz wykorzystać je do przygotowania smacznego, słodkiego śniadania, a tym samym zadbać o planetę i zasobność portfela. Delikatna chałka, słodkie mleko przełamane kwaśnym jogurtem i owocami, to coś dla miłośników słodkich śniadań i deserowych maniaków.

składniki

  • 120 g chałki lub innego czerstwego pieczywa (najlepiej pszennego)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 150 g skyru naturalnego
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu
  • 100 g wiśni
  • 15 g syropu z agawy lub klonowego

Dodatkowo do podania:

  • owoce sezonowe lub mrożone
  • płatki migdałowe lub inne orzechy

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Chałkę pokrój na kromki grubości 2,5 cm.

KROK 2:

Jajko rozbij i wymieszaj z mlekiem i syropem z agawy.

KROK 3:

Wiśnie wypestkuj.

KROK 4:

Przygotuj niewielkie naczynie do zapiekania. Chałkę ułóż w miseczkach, zalej masą jajeczno-mleczną, dodaj wypestkowane wiśnie i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnia na około 10-15 minut.

KROK 5:

Pudding podawaj z jogurtem i ulubionymi owocami, na wierzch posyp płatkami migdałowymi.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 444,5 kcal, czyli 22,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 23,3 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany przyswajalne 57,5 g
Błonnik pokarmowy 1,3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

21% 28% 51%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Nie masz chałki, nic nie szkodzi, do puddingu możesz wykorzystać inne zalegające w kuchennej szafce pieczywo pszenne lub na przykład graham. Pieczywo pełnoziarniste będzie miało więcej błonnika, będzie też mniej słodkie, ale możesz dodać więcej syropu z agawy.
  • Jajka są źródłem luteiny czy zeaksantyny, dlatego warto je włączyć do swojego menu.
  • Mleko nie zaśluzawia organizmu, nie musisz go unikać, jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego.
  • Dodatek jogurtu typu skyr, świeżych owoców i płatków migdałowych czy orzechów zmniejsza indeks glikemiczny słodkiego śniadania a do tego nada mu sytości.
  • Pamiętaj ! Energetyczność porcji będzie zależała od ilości wysokoenergetycznych dodatków takich jak na przykład płatki migdałowe, orzechy czy syrop z agawy.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.