Zapiekany pudding chlebowy
z wiśniami i skyrem
porcje: 2
kalorie: 442.5
opis
Zalegające, czerstwe pieczywo w szafce, odrobina mleka czy przejrzałe owoce, nie muszą trafić do kosza. Możesz wykorzystać je do przygotowania smacznego, słodkiego śniadania, a tym samym zadbać o planetę i zasobność portfela. Delikatna chałka, słodkie mleko przełamane kwaśnym jogurtem i owocami, to coś dla miłośników słodkich śniadań i deserowych maniaków.
składniki
- 120 g chałki lub innego czerstwego pieczywa (najlepiej pszennego)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g skyru naturalnego
- 150 ml mleka 2% tłuszczu
- 100 g wiśni
- 15 g syropu z agawy lub klonowego
Dodatkowo do podania:
- owoce sezonowe lub mrożone
- płatki migdałowe lub inne orzechy
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Chałkę pokrój na kromki grubości 2,5 cm.
KROK 2:
Jajko rozbij i wymieszaj z mlekiem i syropem z agawy.
KROK 3:
Wiśnie wypestkuj.
KROK 4:
Przygotuj niewielkie naczynie do zapiekania. Chałkę ułóż w miseczkach, zalej masą jajeczno-mleczną, dodaj wypestkowane wiśnie i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnia na około 10-15 minut.
KROK 5:
Pudding podawaj z jogurtem i ulubionymi owocami, na wierzch posyp płatkami migdałowymi.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 444,5 kcal, czyli 22,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 23,3 g |
Tłuszcz | 14 g |
Węglowodany przyswajalne | 57,5 g |
Błonnik pokarmowy | 1,3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
21% | 28% | 51% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Nie masz chałki, nic nie szkodzi, do puddingu możesz wykorzystać inne zalegające w kuchennej szafce pieczywo pszenne lub na przykład graham. Pieczywo pełnoziarniste będzie miało więcej błonnika, będzie też mniej słodkie, ale możesz dodać więcej syropu z agawy.
- Jajka są źródłem luteiny czy zeaksantyny, dlatego warto je włączyć do swojego menu.
- Mleko nie zaśluzawia organizmu, nie musisz go unikać, jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego.
- Dodatek jogurtu typu skyr, świeżych owoców i płatków migdałowych czy orzechów zmniejsza indeks glikemiczny słodkiego śniadania a do tego nada mu sytości.
- Pamiętaj ! Energetyczność porcji będzie zależała od ilości wysokoenergetycznych dodatków takich jak na przykład płatki migdałowe, orzechy czy syrop z agawy.