Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Zapiekany pudding chlebowy
https://mlecznakuchnia.pl/zapiekany-pudding-chlebowy/

Zapiekany pudding chlebowy

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Zalegające, czerstwe pieczywo w szafce, odrobina mleka czy przejrzałe owoce, nie muszą trafić do kosza. Możesz wykorzystać je do przygotowania smacznego, słodkiego śniadania, a tym samym zadbać o planetę i zasobność portfela. Delikatna chałka, słodkie mleko przełamane kwaśnym jogurtem i owocami, to coś dla miłośników słodkich śniadań i deserowych maniaków.

porada dietetyka:

KROK 1:

Chałkę pokrój na kromki grubości 2,5 cm.

KROK 2:

Jajko rozbij i wymieszaj z mlekiem i syropem z agawy.

KROK 3:

Wiśnie wypestkuj.

KROK 4:

Przygotuj niewielkie naczynie do zapiekania. Chałkę ułóż w miseczkach, zalej masą jajeczno-mleczną, dodaj wypestkowane wiśnie i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnia na około 10-15 minut.

KROK 5:

Pudding podawaj z jogurtem i ulubionymi owocami, na wierzch posyp płatkami migdałowymi.