Zapiekane bakłażany

z farszem z pomidorów i czerwonej soczewicy

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 541

udostępnij

opis

Nie przechodź obok tego fioletowego warzywa obojętnie, włóż go do koszyka zakupowego, a w domu wyczaruj aromatyczne zapiekane bakłażany. To danie jest na tyle uniwersalne, że rewelacyjnie sprawdzi się również jako propozycja na letnie grillowanie.

składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 50 g cebuli
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 125 g mozzarelli
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 5 g czosnku (1 ząbek)
  • 2 g suszonej kolendry (1/3 łyżeczki)
  • 3 g kuminu (1/2 łyżeczki)
  • 3 g cynamonu (1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 3 g słodkiej papryki (1/2 łyżeczki)

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki lub kolendra
  • szczypiorek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Bakłażany przekrój na pół, posyp delikatnie solą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu, natnij delikatnie miąższ bakłażanów. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Bakłażany wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut. Po upieczeniu delikatnie łyżeczką wyjmij miąższ bakłażana.

KROK 2:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, wlej szklankę wody i wsyp przepłukaną soczewicę, gotuj około 10-15 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie potrzeba dolać więcej wody.

KROK 3:

Następnie na patelnię wlej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dodaj miąższ z bakłażana, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką, cynamonem, kolendrą i kuminem, wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.

KROK 4:

Bakłażany nadziewaj farszem, posyp pokruszoną mozzarellą i zapiekaj jeszcze 10 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 541 kcal, czyli czyli 27% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 32 g
Tłuszcz 22,5 g
Węglowodany przyswajalne 61 g
Błonnik pokarmowy 15 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

23.7% 37% 39.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Pomidory podczas ogrzewania, przetwarzania, nie tracą cennego likopenu, wręcz odwrotnie. Długotrwałe podgrzewanie pomidorów zwiększa ilość tego składnika. Likopen zaliczany jest do grupy karotenoidów, ma on działanie przeciwutleniające, a mianowicie neutralizuje wolne rodniki, które to z kolei w nadmiarze powodują stres oksydacyjny i występowanie chorób i nowotworów. Ponadto likopen przejawia również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Dlatego jeśli chcesz zwiększyć udział tego składnika w diecie koniecznie spożywaj przetworzone pomidory.
  • Jeśli nie masz w zasięgu ręki bakłażana, z powodzeniem możesz wykorzystać cukinię, sprawdzi się równie dobrze.
  • Bakłażana zamiast w piekarniku możesz upiec na grillu.
  • Nasiona roślin strączkowych to bogactwo błonnika i składników mineralnych, jak również doskonałe źródłem białka u osób na diecie wegetariańskiej. Do tradycyjnej diety warto włączyć nasiona roślin strączkowych, ze względu na ich prozdrowotne właściwości m.in. wpływ na obniżenie cholesterolu i działanie przeciwzapalne.
  • Warto jednak pamiętać, że nasiona roślin strączkowych, do których należy również soczewica, mogą wywoływać dyskomfort trawienny u osób, które jedzą te produkty rzadko, dlatego jeśli nie służą ci strączki wymień je na mielone mięso z indyka.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.