Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Zapiekane bakłażany
https://mlecznakuchnia.pl/zapiekane-baklazany/

Zapiekane bakłażany

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Nie przechodź obok tego fioletowego warzywa obojętnie, włóż go do koszyka zakupowego, a w domu wyczaruj aromatyczne zapiekane bakłażany. To danie jest na tyle uniwersalne, że rewelacyjnie sprawdzi się również jako propozycja na letnie grillowanie.

porada dietetyka:

KROK 1:

Bakłażany przekrój na pół, posyp delikatnie solą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu, natnij delikatnie miąższ bakłażanów. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Bakłażany wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut. Po upieczeniu delikatnie łyżeczką wyjmij miąższ bakłażana.

KROK 2:

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, wlej szklankę wody i wsyp przepłukaną soczewicę, gotuj około 10-15 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie potrzeba dolać więcej wody.

KROK 3:

Następnie na patelnię wlej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dodaj miąższ z bakłażana, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką, cynamonem, kolendrą i kuminem, wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.

KROK 4:

Bakłażany nadziewaj farszem, posyp pokruszoną mozzarellą i zapiekaj jeszcze 10 minut.