Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Zapiekane bakłażany https://mlecznakuchnia.pl/zapiekane-baklazany/ |
KROK 1:
Bakłażany przekrój na pół, posyp delikatnie solą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu, natnij delikatnie miąższ bakłażanów. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Bakłażany wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut. Po upieczeniu delikatnie łyżeczką wyjmij miąższ bakłażana.
KROK 2:
Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, następnie podduś posiekaną cebulę, czosnek, wlej szklankę wody i wsyp przepłukaną soczewicę, gotuj około 10-15 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie potrzeba dolać więcej wody.
KROK 3:
Następnie na patelnię wlej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dodaj miąższ z bakłażana, dopraw szczyptą soli, pieprzem, papryką, cynamonem, kolendrą i kuminem, wymieszaj całość i podduś pod przykryciem jeszcze 7 minut.
KROK 4:
Bakłażany nadziewaj farszem, posyp pokruszoną mozzarellą i zapiekaj jeszcze 10 minut.