Wytrawna tarta na kruchym spodzie

z camembertem, figami i orzechami włoskimi

fot. Patrycja Kulczycka
4
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 10

kaloriekalorie: 215.5

udostępnij

opis

Kruche ciasto sprawdza się zarówno do dań na słodko jak i wytrawnie. Tym razem to wytrawna tarta z camembertem, słodkimi figami i chrupiącymi orzechami włoskimi. Danie sprawdzi się rewelacyjnie jako przystawka podczas rodzinnego przyjęcia. Spróbuj koniecznie, a zachwyt biesiadników gwarantowany.

składniki

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 50 g serka śmietankowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukinii
  • 60 g sera camembert
  • 3 figi
  • sól i pieprz
  • suszony rozmaryn
  • gałka muszkatołowa

Do podania:

  • rukola
  • 15 g płynnego miodu
  • 20 g orzechów włoskich

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Schłodzone masło zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i łyżeczką soli. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek.

KROK 2:

Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki.

KROK 3:

Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm.

KROK 4:

Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm, dokładnie obklej ciastem brzegi. Dno ciasta nakłuj delikatnie widelcem.

KROK 5:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż tartę do piekarnika i piecz około 15 minut. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika.

KROK 6:

W międzyczasie przygotuj farsz. Jajko wymieszaj z serkiem śmietankowym, jogurtem, szczyptą soli, pieprzem, szczyptę rozmarynu i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Cukinię, figi i ser camembert pokrój na plasterki.

KROK 7:

Tartę posmaruj farszem jajecznym, ułóż plasterki cukinii, fig i camemberta.

KROK 8:

Tartę ponownie wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.

KROK 9:

Przygotowaną tartę posyp rukolą, dodaj posiekane orzechy i polej miodem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 215,5 kcal, czyli 11% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,7 g
Tłuszcz 11,5 g
Węglowodany przyswajalne 20 g
Błonnik pokarmowy 1 g

każda porcja to: 1/10 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14% 48% 38%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zamiast świeżych fig z powodzeniem możesz wykorzystać gruszkę, a zamiast camemberta równie rewelacyjnie sprawdzi się ser pleśniowy blue.
  • W zbilansowanej diecie jest również miejsce na posiłki rekreacyjne, do których można zaliczyć tartę z camembertem i figami. Posiłek ten nie zawiera wystarczającej ilości warzyw, dlatego warto go wzbogacić o dodatkową porcję świeżych warzyw w postaci na przykład sałatki.
  • Tartę możesz podawać bezpośrednio po upieczeniu jak i na zimno.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.