Wytrawna tarta na kruchym spodzie
z camembertem, figami i orzechami włoskimi
porcje: 10
kalorie: 215.5
opis
Kruche ciasto sprawdza się zarówno do dań na słodko jak i wytrawnie. Tym razem to wytrawna tarta z camembertem, słodkimi figami i chrupiącymi orzechami włoskimi. Danie sprawdzi się rewelacyjnie jako przystawka podczas rodzinnego przyjęcia. Spróbuj koniecznie, a zachwyt biesiadników gwarantowany.
składniki
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 jajko (rozmiar L)
- szczypta soli
Farsz:
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g serka śmietankowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukinii
- 60 g sera camembert
- 3 figi
- sól i pieprz
- suszony rozmaryn
- gałka muszkatołowa
Do podania:
- rukola
- 15 g płynnego miodu
- 20 g orzechów włoskich
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Schłodzone masło zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i łyżeczką soli. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek.
KROK 2:
Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki.
KROK 3:
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm.
KROK 4:
Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm, dokładnie obklej ciastem brzegi. Dno ciasta nakłuj delikatnie widelcem.
KROK 5:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż tartę do piekarnika i piecz około 15 minut. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika.
KROK 6:
W międzyczasie przygotuj farsz. Jajko wymieszaj z serkiem śmietankowym, jogurtem, szczyptą soli, pieprzem, szczyptę rozmarynu i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Cukinię, figi i ser camembert pokrój na plasterki.
KROK 7:
Tartę posmaruj farszem jajecznym, ułóż plasterki cukinii, fig i camemberta.
KROK 8:
Tartę ponownie wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
KROK 9:
Przygotowaną tartę posyp rukolą, dodaj posiekane orzechy i polej miodem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 215,5 kcal, czyli 11% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 7,7 g |
Tłuszcz | 11,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 20 g |
Błonnik pokarmowy | 1 g |
każda porcja to: 1/10 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14% | 48% | 38% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Zamiast świeżych fig z powodzeniem możesz wykorzystać gruszkę, a zamiast camemberta równie rewelacyjnie sprawdzi się ser pleśniowy blue.
- W zbilansowanej diecie jest również miejsce na posiłki rekreacyjne, do których można zaliczyć tartę z camembertem i figami. Posiłek ten nie zawiera wystarczającej ilości warzyw, dlatego warto go wzbogacić o dodatkową porcję świeżych warzyw w postaci na przykład sałatki.
- Tartę możesz podawać bezpośrednio po upieczeniu jak i na zimno.