Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Wytrawna tarta na kruchym spodzie https://mlecznakuchnia.pl/wytrawna-tarta-na-kruchym-spodzie/ |
KROK 1:
Schłodzone masło zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i łyżeczką soli. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek.
KROK 2:
Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki.
KROK 3:
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm.
KROK 4:
Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm, dokładnie obklej ciastem brzegi. Dno ciasta nakłuj delikatnie widelcem.
KROK 5:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż tartę do piekarnika i piecz około 15 minut. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika.
KROK 6:
W międzyczasie przygotuj farsz. Jajko wymieszaj z serkiem śmietankowym, jogurtem, szczyptą soli, pieprzem, szczyptę rozmarynu i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Cukinię, figi i ser camembert pokrój na plasterki.
KROK 7:
Tartę posmaruj farszem jajecznym, ułóż plasterki cukinii, fig i camemberta.
KROK 8:
Tartę ponownie wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
KROK 9:
Przygotowaną tartę posyp rukolą, dodaj posiekane orzechy i polej miodem.