Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Wytrawna tarta na kruchym spodzie
https://mlecznakuchnia.pl/wytrawna-tarta-na-kruchym-spodzie/

Wytrawna tarta na kruchym spodzie

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Kruchy spód:

Farsz:

Do podania:

_kazda_porcja_to1/10

krótki opis:

Kruche ciasto sprawdza się zarówno do dań na słodko jak i wytrawnie. Tym razem to wytrawna tarta z camembertem, słodkimi figami i chrupiącymi orzechami włoskimi. Danie sprawdzi się rewelacyjnie jako przystawka podczas rodzinnego przyjęcia. Spróbuj koniecznie, a zachwyt biesiadników gwarantowany.

porada dietetyka:

KROK 1:

Schłodzone masło zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i łyżeczką soli. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek.

KROK 2:

Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki.

KROK 3:

Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm.

KROK 4:

Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm, dokładnie obklej ciastem brzegi. Dno ciasta nakłuj delikatnie widelcem.

KROK 5:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż tartę do piekarnika i piecz około 15 minut. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika.

KROK 6:

W międzyczasie przygotuj farsz. Jajko wymieszaj z serkiem śmietankowym, jogurtem, szczyptą soli, pieprzem, szczyptę rozmarynu i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Cukinię, figi i ser camembert pokrój na plasterki.

KROK 7:

Tartę posmaruj farszem jajecznym, ułóż plasterki cukinii, fig i camemberta.

KROK 8:

Tartę ponownie wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.

KROK 9:

Przygotowaną tartę posyp rukolą, dodaj posiekane orzechy i polej miodem.