Wysokobiałkowe placuszki skyrowe
z bananem i owocami
porcje: 2
kalorie: 470
opis
Wysokobiałkowe, puszyste placuszki z sezonowymi owocami to rewelacyjny pomysł na słodkie śniadanie, czy przekąskę do pracy. Na ich przygotowanie potrzebujesz jedynie 15-20 minut, dlatego z powodzeniem zdążysz przygotować je przed wyjściem do pracy. Dodaj ulubione dodatki i ciesz się wartościowym i sycącym posiłkiem.
składniki
- 300 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 1 jajko (rozmiar L)
- 80 g mąki orkiszowej jasnej
- 20 g mąki owsianej
- 15 g cukru lub erytrytolu
- 50 g jogurtu naturalnego
- 60 g banana
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
Dodatkowo do podania:
- 100 g sezonowych owoców lub owoców mrożonych
- płatki kokosa
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Skyr wymieszaj blenderem lub rózgą z cukrem i jajkiem. Banana ugnieć widelcem.
KROK 2:
Osobno wymieszaj mąki i proszek do pieczenia.
KROK 3:
Mokre składniki połącz z suchymi, dodaj szczyptę soli, rozgniecionego banana, dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 5 minut.
KROK 4:
Rozgrzej patelnię z olejem.
KROK 5:
Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzana patelnię, placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
KROK 6 :
Placuszki podawaj z jogurtem, owocami i płatkami kokosa.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 470 kcal, czyli 23.5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 26,4 g |
Tłuszcz | 9,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 72,5 g |
Błonnik pokarmowy | 3,15 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22.5% | 14.6% | 62.9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
- Placuszki możesz podawać z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi, dzięki czemu o każdej porze roku placuszki zyskają nowego charakteru. W sezonie zimowym, rewelacyjnie sprawdzi się dodatek cynamonu i/lub kardamonu do ciasta, dzięki czemu twoje placuszki nabiorą korzennego posmaku, na wierzch natomiast możesz wówczas dodać tarte jabłko lub pomarańczę.
- Jeśli potrzebujesz bardziej energetycznego śniadania, jednak nie chcesz by było ono dużo większe objętościowo? Dodaj do placuszków masło orzechowe, wystarczy łyżeczka (10g) by podnieść energetyczność placuszki o 70 kcal.