Wysokobiałkowe placuszki skyrowe

z bananem i owocami

fot. Patrycja Kulczycka
3
(4)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 470

udostępnij

opis

Wysokobiałkowe, puszyste placuszki z sezonowymi owocami to rewelacyjny pomysł na słodkie śniadanie, czy przekąskę do pracy. Na ich przygotowanie potrzebujesz jedynie 15-20 minut, dlatego z powodzeniem zdążysz przygotować je przed wyjściem do pracy. Dodaj ulubione dodatki i ciesz się wartościowym i sycącym posiłkiem.

składniki

  • 300 g jogurtu naturalnego typu skyr
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 80 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g mąki owsianej
  • 15 g cukru lub erytrytolu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 60 g banana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)

Dodatkowo do podania:

  • 100 g sezonowych owoców lub owoców mrożonych
  • płatki kokosa

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Skyr wymieszaj blenderem lub rózgą z cukrem i jajkiem. Banana ugnieć widelcem.

KROK 2:

Osobno wymieszaj mąki i proszek do pieczenia.

KROK 3:

Mokre składniki połącz z suchymi, dodaj szczyptę soli, rozgniecionego banana, dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 5 minut.

KROK 4:

Rozgrzej patelnię z olejem.

KROK 5:

Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzana patelnię, placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.

KROK 6 :

Placuszki podawaj z jogurtem, owocami i płatkami kokosa.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 470 kcal, czyli 23.5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 26,4 g
Tłuszcz 9,7 g
Węglowodany przyswajalne 72,5 g
Błonnik pokarmowy 3,15 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22.5% 14.6% 62.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Placuszki możesz podawać z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi, dzięki czemu o każdej porze roku placuszki zyskają nowego charakteru. W sezonie zimowym, rewelacyjnie sprawdzi się dodatek cynamonu i/lub kardamonu do ciasta, dzięki czemu twoje placuszki nabiorą korzennego posmaku, na wierzch natomiast możesz wówczas dodać tarte jabłko lub pomarańczę.
  • Jeśli potrzebujesz bardziej energetycznego śniadania, jednak nie chcesz by było ono dużo większe objętościowo? Dodaj do placuszków masło orzechowe, wystarczy łyżeczka (10g) by podnieść energetyczność placuszki o 70 kcal.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 4

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.