Wypasiony burger z serem halloumi,

warzywami i konfiturą żurawinową

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: mniej niż 15 min

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 430

udostępnij

opis

Burger kojarzy się raczej z gumową bułką, nasiąkniętym tłuszczem mięsem i plasterkiem topionego sera? A jakby tak odczarować ten amerykański przysmak? Teraz możesz to zrobić! Danie dalej będzie typu FAST jednak w zdecydowanie zdrowszej wersji.

składniki

  • 50 g sera halloumi
  • 1 bułka z ziarnami (około 70g)
  • 20 g czerwonej cebuli
  • 100 g pomidora
  • 40 g ogórka
  • 40 g konfitura z żurawiny
  • sałata

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Ser pokrój na plasterki, następnie grilluj na beztłuszczowej patelni.

KROK 2:

Bułke przekrój na pół, podpiecz w opiekaczu lub w piekarniku.

KROK 3:

Pomidora i ogórka pokrój na plasterki, cebulę w krążki. Sałatę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.

KROK 4:

Połowę bułki posmaruj połową porcji konfitury żurawinowej, następnie ułóż sałatę, kolejno warzywa, grillowany ser halloumi, dodać drugą porcję żurawiny, burgera przykryj drugą połową bułki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 430 kcal, czyli 22% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 18,1 g
Tłuszcz 14,5 g
Węglowodany przyswajalne 63,2 g
Błonnik pokarmowy 7,25 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17% 30% 58.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ser halloumi, Cypryjski przysmak i chociaż przepis na niego jest tajnie strzeżony to wiadomo, że jest to ser podpuszczkowy, Po podgrzaniu mleka dodaje się się do niego podpuszczkę co doprowadza do powstania skrzepu, następnie podlega podgrzaniu, tworzy się masa serowa, którą później umieszcza się w solance.
  • Ser halloumi może być z dodatkiem mięty lub bazylii, rewelacyjnie smakuje jako dodatek do sałatki czy pity. Przełamanie słonego smaku słodko-kwaśną żurawiną to połączenie idealne.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.