Wypasiony burger z serem halloumi,
warzywami i konfiturą żurawinową
porcje: 1
kalorie: 430
opis
Burger kojarzy się raczej z gumową bułką, nasiąkniętym tłuszczem mięsem i plasterkiem topionego sera? A jakby tak odczarować ten amerykański przysmak? Teraz możesz to zrobić! Danie dalej będzie typu FAST jednak w zdecydowanie zdrowszej wersji.
składniki
- 50 g sera halloumi
- 1 bułka z ziarnami (około 70g)
- 20 g czerwonej cebuli
- 100 g pomidora
- 40 g ogórka
- 40 g konfitura z żurawiny
- sałata
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Ser pokrój na plasterki, następnie grilluj na beztłuszczowej patelni.
KROK 2:
Bułke przekrój na pół, podpiecz w opiekaczu lub w piekarniku.
KROK 3:
Pomidora i ogórka pokrój na plasterki, cebulę w krążki. Sałatę opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
KROK 4:
Połowę bułki posmaruj połową porcji konfitury żurawinowej, następnie ułóż sałatę, kolejno warzywa, grillowany ser halloumi, dodać drugą porcję żurawiny, burgera przykryj drugą połową bułki.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 430 kcal, czyli 22% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 18,1 g |
Tłuszcz | 14,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 63,2 g |
Błonnik pokarmowy | 7,25 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
17% | 30% | 58.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Ser halloumi, Cypryjski przysmak i chociaż przepis na niego jest tajnie strzeżony to wiadomo, że jest to ser podpuszczkowy, Po podgrzaniu mleka dodaje się się do niego podpuszczkę co doprowadza do powstania skrzepu, następnie podlega podgrzaniu, tworzy się masa serowa, którą później umieszcza się w solance.
- Ser halloumi może być z dodatkiem mięty lub bazylii, rewelacyjnie smakuje jako dodatek do sałatki czy pity. Przełamanie słonego smaku słodko-kwaśną żurawiną to połączenie idealne.