Wiosenna sałatka ze szparagami, ziemniakami

i serem feta

fot. Patrycja Kulczycka
1
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 269

udostępnij

opis

Wiosna to czas wyczekiwany nie tylko ze względu na dłuższe i słoneczne dni, ale również dzięki większej dostępności świeżych warzyw i owoców. Sezon niektórych jest wyjątkowo krótki, dlatego jak najczęściej warto je wykorzystywać w swojej kuchni. Tak jest właśnie ze szparagami, które są istną bombą odżywczą, gdyż ilość bioaktywnych składników w tym warzywie jest 5 razy większa niż w innych. Szparagi mogą być gotowane, pieczone lub dodane do sałatki. Spróbuj propozycji w towarzystwie innych wiosenny warzyw, przełamanych słonym serem feta.

składniki

  • 150 g młodych ziemniaków
  • 100 g szparagów
  • 50 g sera feta
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 50 g rzodkiewek
  • 30 g zielonego ogórka
  • 5 g musztardy
  • 30 g jogurtu naturalnego

Dodatkowo do podania:

  • rukola lub inna sałata
  • szczypiorek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Młode ziemniaki dobrze wyszoruj, następnie ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Od szparagów odłam zdrewniałe końce, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj all dente w lekko osolonej wodzie.

KROK 2:

Rzodkiewkę pokrój na plasterki, ogórka w półksiężyce a cebulę w piórka.

KROK 3:

Jogurt wymieszaj z musztardą, dopraw szczyptą pieprzu.

KROK 4:

Na talerzu ułóż rukolę, następnie dodaj ugotowane ziemniaki, szparagi, dodaj pokrojone warzywa, sałatkę przed podaniem skrop musztardowym dressingiem, posyp pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 269 kcal, czyli 13,50% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 14,5 g
Tłuszcz 7,7 g
Węglowodany przyswajalne 38,5 g
Błonnik pokarmowy 5,9 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

21.6% 25.7% 52.7%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka

zdjęcie dietetyka
  • Ser feta to przysmak kuchni greckiej, tłusty ser o delikatnie słonym smaku idealnie komponujący się z warzywami jak również ze słodkimi owocami.
  • Sałatki to rewelacyjny pomysł na lekki i pożywny posiłek. W sytuacji w której lubimy pełnotłuste sery, warto podawać je w obecności dużej ilości warzyw wówczas posiłek będzie większy objętościowo i zrównoważony energetycznie.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.