Wiosenna sałatka ze szparagami, ziemniakami
i serem feta
porcje: 1
kalorie: 269
opis
Wiosna to czas wyczekiwany nie tylko ze względu na dłuższe i słoneczne dni, ale również dzięki większej dostępności świeżych warzyw i owoców. Sezon niektórych jest wyjątkowo krótki, dlatego jak najczęściej warto je wykorzystywać w swojej kuchni. Tak jest właśnie ze szparagami, które są istną bombą odżywczą, gdyż ilość bioaktywnych składników w tym warzywie jest 5 razy większa niż w innych. Szparagi mogą być gotowane, pieczone lub dodane do sałatki. Spróbuj propozycji w towarzystwie innych wiosenny warzyw, przełamanych słonym serem feta.
składniki
- 150 g młodych ziemniaków
- 100 g szparagów
- 50 g sera feta
- 30 g czerwonej cebuli
- 50 g rzodkiewek
- 30 g zielonego ogórka
- 5 g musztardy
- 30 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo do podania:
- rukola lub inna sałata
- szczypiorek
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Młode ziemniaki dobrze wyszoruj, następnie ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Od szparagów odłam zdrewniałe końce, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj all dente w lekko osolonej wodzie.
KROK 2:
Rzodkiewkę pokrój na plasterki, ogórka w półksiężyce a cebulę w piórka.
KROK 3:
Jogurt wymieszaj z musztardą, dopraw szczyptą pieprzu.
KROK 4:
Na talerzu ułóż rukolę, następnie dodaj ugotowane ziemniaki, szparagi, dodaj pokrojone warzywa, sałatkę przed podaniem skrop musztardowym dressingiem, posyp pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 269 kcal, czyli 13,50% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 14,5 g |
Tłuszcz | 7,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 38,5 g |
Błonnik pokarmowy | 5,9 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
21.6% | 25.7% | 52.7% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka
- Ser feta to przysmak kuchni greckiej, tłusty ser o delikatnie słonym smaku idealnie komponujący się z warzywami jak również ze słodkimi owocami.
- Sałatki to rewelacyjny pomysł na lekki i pożywny posiłek. W sytuacji w której lubimy pełnotłuste sery, warto podawać je w obecności dużej ilości warzyw wówczas posiłek będzie większy objętościowo i zrównoważony energetycznie.