Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Wiosenna sałatka ze szparagami, ziemniakami
https://mlecznakuchnia.pl/wiosenna-salatka-ze-szparagami-ziemniakami/

Wiosenna sałatka ze szparagami, ziemniakami

autor przepisu: Patrycja Kulczycka

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Wiosna to czas wyczekiwany nie tylko ze względu na dłuższe i słoneczne dni, ale również dzięki większej dostępności świeżych warzyw i owoców. Sezon niektórych jest wyjątkowo krótki, dlatego jak najczęściej warto je wykorzystywać w swojej kuchni. Tak jest właśnie ze szparagami, które są istną bombą odżywczą, gdyż ilość bioaktywnych składników w tym warzywie jest 5 razy większa niż w innych. Szparagi mogą być gotowane, pieczone lub dodane do sałatki. Spróbuj propozycji w towarzystwie innych wiosenny warzyw, przełamanych słonym serem feta.

porada dietetyka:

KROK 1:

Młode ziemniaki dobrze wyszoruj, następnie ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Od szparagów odłam zdrewniałe końce, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj all dente w lekko osolonej wodzie.

KROK 2:

Rzodkiewkę pokrój na plasterki, ogórka w półksiężyce a cebulę w piórka.

KROK 3:

Jogurt wymieszaj z musztardą, dopraw szczyptą pieprzu.

KROK 4:

Na talerzu ułóż rukolę, następnie dodaj ugotowane ziemniaki, szparagi, dodaj pokrojone warzywa, sałatkę przed podaniem skrop musztardowym dressingiem, posyp pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem.