Twarogowe placuszki

z owocami i skyrem

fot. Patrycja Kulczycka
4.8
(5)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 397

udostępnij

opis

Delikatne, wysokobiałkowe placuszki z sezonowymi owocami to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Na ich przygotowanie nie potrzebujesz dużo czasu, dlatego z powodzeniem zdążysz przygotować je przed wyjściem do pracy. Jeśli podwoisz ilość składników przygotujesz posiłek dla siebie i bliskiej osoby. Możesz również spakować je do śniadaniówki swojego dziecka, smakują tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno. Takie urozmaicenie standardowych kanapek na pewno zachwyci twoją pociechę, a ty będziesz spokojna/y że dziecko zje wartościowy posiłek w szkole.

składniki

  • 100 g chudego twarogu
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 15 g mąka orkiszowa pełnoziarnista (1,5 łyżki)
  • 15 g erytrolu (1,5 łyżki) lub 25 g cukru
  • proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
  • 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)

Dodatkowo do podania:

  • 75 g skyru naturalnego (1/2 opakowania)
  • 100 g sezonowych owoców lub owoców mrożonych
  • 5 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg ugnieć widelcem lub zmiksuj blenderem z jajkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia i mąką na jednolitą masę.

Krok 2

Patelnię posmaruj delikatnie olejem, rozgrzej na średniej mocy palniku.

Krok 3

Przygotowane ciasto nakładaj porcjami na patelnię i smaż małe placuszki z obu stron na złoty kolor.

Krok 4

Placuszki ułóż na talerzu, podaj ze skyrem, ulubionymi, sezonowymi owocami i posyp tartą gorzką czekoladą.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 397 kcal czyli 20% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 28,2 g
Tłuszcz 13,6 g
Węglowodany przyswajalne 43,5 g
Błonnik pokarmowy 2,5 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

28.1% 30.8% 41.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Zamiast erytrolu (erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
  • Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej i potrzebujesz większej ilości białka z powodzeniem możesz zastąpić mąkę orkiszową mąką z ciecierzycy, nada ona lekko orzechowego smaku.
  • Placuszki możesz podawać z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi, dzięki czemu o każdej porze roku placuszki zyskają nowego charakteru. W zimowe, leniwe poranki rewelacyjnie sprawdzi się dodatek cynamonu i/lub kardamonu do ciasta, dzięki czemu twoje placuszki nabiorą korzennego posmaku, na wierzch natomiast możesz wówczas dodać tarte jabłko lub pomarańczę.
  • Potrzebujesz bardziej energetycznego śniadania, jednak nie chcesz by było ono bardziej obfite? Dodaj do placuszków masło orzechowe, wystarczy łyżeczka (10g) by podnieść energetyczność placuszków o 70 kcal.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 5

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.