Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Twarogowe placuszki
https://mlecznakuchnia.pl/twarogowe-placuszki/

Twarogowe placuszki

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

krótki opis:

Delikatne, wysokobiałkowe placuszki z sezonowymi owocami to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Na ich przygotowanie nie potrzebujesz dużo czasu, dlatego z powodzeniem zdążysz przygotować je przed wyjściem do pracy. Jeśli podwoisz ilość składników przygotujesz posiłek dla siebie i bliskiej osoby. Możesz również spakować je do śniadaniówki swojego dziecka, smakują tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno. Takie urozmaicenie standardowych kanapek na pewno zachwyci twoją pociechę, a ty będziesz spokojna/y że dziecko zje wartościowy posiłek w szkole.

porada dietetyka:

Krok 1

Twaróg ugnieć widelcem lub zmiksuj blenderem z jajkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia i mąką na jednolitą masę.

Krok 2

Patelnię posmaruj delikatnie olejem, rozgrzej na średniej mocy palniku.

Krok 3

Przygotowane ciasto nakładaj porcjami na patelnię i smaż małe placuszki z obu stron na złoty kolor.

Krok 4

Placuszki ułóż na talerzu, podaj ze skyrem, ulubionymi, sezonowymi owocami i posyp tartą gorzką czekoladą.