Twarogowe knedle z truskawkami

i sosem waniliowym

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 458

udostępnij

opis

Lepienie pierogów, knedli czy przygotowywanie klusek postrzegasz jako bardzo czasochłonne zajęcie? Nic bardziej mylnego! Przygotowując knedle z tego przepisu możesz cieszyć się pysznymi, delikatnymi kluskami w nieco ponad 30 minut. Spróbuj koniecznie!

składniki

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 20 g budyniu śmietankowego
  • 200 g truskawek
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 20 g cukru lub erytrolu
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • 10 g płatków migdałowych

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli, następnie wsyp mąkę, dodaj budyń i dokładnie zagnieć ciasto. Odstaw na 5 minut.

KROK 2:

Truskawki opłucz i wytnij szypułki.

KROK 3:

Ciasto porwij na kawałki ( z jednej porcji powinno wyjść 10-12 knedli) i formuj małe kuleczki. Kulki następnie spłaszcz w dłoniach, na środku ułóż truskawkę, zalep ją ciastem, uformuj kulkę.

KROK 4:

W rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle, gotuj je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

KROK 4:

Laskę wanilii przekrój i nożem zdejmij ziarenka. Następnie ziarenka dodaj do jogurtu, wymieszaj.

KROK 5:

Knedle podawaj z jogurtem, pozostałymi truskawkami i płatkami migdałowymi.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 459 kcal, czyli 23% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 31,3 g
Tłuszcz 10,8 g
Węglowodany przyswajalne 68 g
Błonnik pokarmowy 1,8 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

27% 20% 52%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Knedle twarogowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych klusek przygotowywanych z ziemniaków, twarogu i mąki. Przewagą tej propozycji jest duża oszczędność czasu, gdyż nie trzeba obierać, gotować i studzić ziemniaków. Dodatkowo dodatek twarogu do ciasta na knedle, zwiększa wartość odżywczą posiłku. Większy jest udział białka, przez co zoptymalizowane są wahania glikemii po posiłkowej.
  • Zamiana cukru na erytrol (erytrytol) obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.