Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Twarogowe knedle z truskawkami
https://mlecznakuchnia.pl/twarogowe-knedle-z-truskawkami/

Twarogowe knedle z truskawkami

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Lepienie pierogów, knedli czy przygotowywanie klusek postrzegasz jako bardzo czasochłonne zajęcie? Nic bardziej mylnego! Przygotowując knedle z tego przepisu możesz cieszyć się pysznymi, delikatnymi kluskami w nieco ponad 30 minut. Spróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli, następnie wsyp mąkę, dodaj budyń i dokładnie zagnieć ciasto. Odstaw na 5 minut.

KROK 2:

Truskawki opłucz i wytnij szypułki.

KROK 3:

Ciasto porwij na kawałki ( z jednej porcji powinno wyjść 10-12 knedli) i formuj małe kuleczki. Kulki następnie spłaszcz w dłoniach, na środku ułóż truskawkę, zalep ją ciastem, uformuj kulkę.

KROK 4:

W rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle, gotuj je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

KROK 4:

Laskę wanilii przekrój i nożem zdejmij ziarenka. Następnie ziarenka dodaj do jogurtu, wymieszaj.

KROK 5:

Knedle podawaj z jogurtem, pozostałymi truskawkami i płatkami migdałowymi.