Twarogowe knedle z truskawkami
i sosem waniliowym
porcje: 2
kalorie: 458
opis
Lepienie pierogów, knedli czy przygotowywanie klusek postrzegasz jako bardzo czasochłonne zajęcie? Nic bardziej mylnego! Przygotowując knedle z tego przepisu możesz cieszyć się pysznymi, delikatnymi kluskami w nieco ponad 30 minut. Spróbuj koniecznie!
składniki
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko (rozmiar L)
- 120 g mąki orkiszowej
- 20 g budyniu śmietankowego
- 200 g truskawek
- 200 g jogurtu naturalnego
- 20 g cukru lub erytrolu
- szczypta soli
- 1 laska wanilii
- 10 g płatków migdałowych
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Twaróg zmiksuj blenderem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli, następnie wsyp mąkę, dodaj budyń i dokładnie zagnieć ciasto. Odstaw na 5 minut.
KROK 2:
Truskawki opłucz i wytnij szypułki.
KROK 3:
Ciasto porwij na kawałki ( z jednej porcji powinno wyjść 10-12 knedli) i formuj małe kuleczki. Kulki następnie spłaszcz w dłoniach, na środku ułóż truskawkę, zalep ją ciastem, uformuj kulkę.
KROK 4:
W rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle, gotuj je 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
KROK 4:
Laskę wanilii przekrój i nożem zdejmij ziarenka. Następnie ziarenka dodaj do jogurtu, wymieszaj.
KROK 5:
Knedle podawaj z jogurtem, pozostałymi truskawkami i płatkami migdałowymi.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 459 kcal, czyli 23% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 31,3 g |
Tłuszcz | 10,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 68 g |
Błonnik pokarmowy | 1,8 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
27% | 20% | 52% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Knedle twarogowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych klusek przygotowywanych z ziemniaków, twarogu i mąki. Przewagą tej propozycji jest duża oszczędność czasu, gdyż nie trzeba obierać, gotować i studzić ziemniaków. Dodatkowo dodatek twarogu do ciasta na knedle, zwiększa wartość odżywczą posiłku. Większy jest udział białka, przez co zoptymalizowane są wahania glikemii po posiłkowej.
- Zamiana cukru na erytrol (erytrytol) obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.