Truskawkowa tarta na kruchym spodzie

z kremem mascarpone

fot. Patrycja Kulczycka
3.5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 10

kaloriekalorie: 295

udostępnij

opis

Kruchy, maślany spód, krem z mascarpone, słodkie truskawki a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Prawdziwy raj dla miłośników słodkości! Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Wykorzystaj sezon na truskawki w pełni i przygotuj ciasto na kruchym spodzie!

składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 60 g cukru pudru lub pudru z ksylitolu
  • 200 g mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 300 g truskawek
  • 15 g płatków migdałowych

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Schłodzone masło zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i cukrem pudrem. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek.

KROK 2:

Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki.

KROK 3:

Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm.

KROK 4:

Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm, dokładnie obklej ciastem brzegi. Dno ciasta nakuj delikatnie widelcem.

KROK 5:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż tartę do piekarnika i piecz około 30 minut. Następnie ciasto odstaw do wystudzenia.

KROK 6:

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, następnie porcjami dodawaj mascarpone, dokładnie wymieszaj.

KROK 7:

Truskawki dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój na plasterki.

KROK 8:

Wystudzona tartę posmaruj kremem, a na wierzch układaj truskawki.

KROK 9:

Płatki migdałowe upraż na złoty kolor na beztłuszczowej patelni.

KROK 10:

Tartę posyp prażonymi migdałami i wstaw do lodówki na około 20 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 295 kcal, czyli 15,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 5,7 g
Tłuszcz 18,7 g
Węglowodany przyswajalne 28 g
Błonnik pokarmowy 1,9 g

każda porcja to: 1/10 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

8.1% 57% 34.0%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Truskawki można z powodzeniem wymienić na świeże maliny lub czarne jagody.
  • Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
  • Wymieniając cukier na ksylitol zmniejszysz energetyczność ciasta. Ten zabieg będzie idealny dla osób na diecie redukcyjnej lub osób, którzy borykają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.