Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Truskawkowa tarta na kruchym spodzie https://mlecznakuchnia.pl/truskawkowa-tarta-na-kruchym-spodzie/ |
KROK 1:
Schłodzone masło zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i cukrem pudrem. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek.
KROK 2:
Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki.
KROK 3:
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm.
KROK 4:
Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm, dokładnie obklej ciastem brzegi. Dno ciasta nakuj delikatnie widelcem.
KROK 5:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż tartę do piekarnika i piecz około 30 minut. Następnie ciasto odstaw do wystudzenia.
KROK 6:
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, następnie porcjami dodawaj mascarpone, dokładnie wymieszaj.
KROK 7:
Truskawki dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój na plasterki.
KROK 8:
Wystudzona tartę posmaruj kremem, a na wierzch układaj truskawki.
KROK 9:
Płatki migdałowe upraż na złoty kolor na beztłuszczowej patelni.
KROK 10:
Tartę posyp prażonymi migdałami i wstaw do lodówki na około 20 minut.