Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Truskawkowa tarta na kruchym spodzie
https://mlecznakuchnia.pl/truskawkowa-tarta-na-kruchym-spodzie/

Truskawkowa tarta na kruchym spodzie

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/10

krótki opis:

Kruchy, maślany spód, krem z mascarpone, słodkie truskawki a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Prawdziwy raj dla miłośników słodkości! Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Wykorzystaj sezon na truskawki w pełni i przygotuj ciasto na kruchym spodzie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Schłodzone masło zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i cukrem pudrem. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek.

KROK 2:

Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki.

KROK 3:

Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm.

KROK 4:

Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm, dokładnie obklej ciastem brzegi. Dno ciasta nakuj delikatnie widelcem.

KROK 5:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż tartę do piekarnika i piecz około 30 minut. Następnie ciasto odstaw do wystudzenia.

KROK 6:

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, następnie porcjami dodawaj mascarpone, dokładnie wymieszaj.

KROK 7:

Truskawki dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój na plasterki.

KROK 8:

Wystudzona tartę posmaruj kremem, a na wierzch układaj truskawki.

KROK 9:

Płatki migdałowe upraż na złoty kolor na beztłuszczowej patelni.

KROK 10:

Tartę posyp prażonymi migdałami i wstaw do lodówki na około 20 minut.