Truskawkowa tarta na kruchym spodzie
z kremem mascarpone
porcje: 10
kalorie: 295
opis
Kruchy, maślany spód, krem z mascarpone, słodkie truskawki a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Prawdziwy raj dla miłośników słodkości! Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Wykorzystaj sezon na truskawki w pełni i przygotuj ciasto na kruchym spodzie!
składniki
- 250 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 jajko (rozmiar L)
- 60 g cukru pudru lub pudru z ksylitolu
- 200 g mascarpone
- 200 g słodkiej śmietanki
- 300 g truskawek
- 15 g płatków migdałowych
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Schłodzone masło zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i cukrem pudrem. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek.
KROK 2:
Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki.
KROK 3:
Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm.
KROK 4:
Rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o średnicy około 25 cm, dokładnie obklej ciastem brzegi. Dno ciasta nakuj delikatnie widelcem.
KROK 5:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Włóż tartę do piekarnika i piecz około 30 minut. Następnie ciasto odstaw do wystudzenia.
KROK 6:
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, następnie porcjami dodawaj mascarpone, dokładnie wymieszaj.
KROK 7:
Truskawki dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój na plasterki.
KROK 8:
Wystudzona tartę posmaruj kremem, a na wierzch układaj truskawki.
KROK 9:
Płatki migdałowe upraż na złoty kolor na beztłuszczowej patelni.
KROK 10:
Tartę posyp prażonymi migdałami i wstaw do lodówki na około 20 minut.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 295 kcal, czyli 15,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 5,7 g |
Tłuszcz | 18,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 28 g |
Błonnik pokarmowy | 1,9 g |
każda porcja to: 1/10 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
8.1% | 57% | 34.0% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Truskawki można z powodzeniem wymienić na świeże maliny lub czarne jagody.
- Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
- Wymieniając cukier na ksylitol zmniejszysz energetyczność ciasta. Ten zabieg będzie idealny dla osób na diecie redukcyjnej lub osób, którzy borykają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.