Tortilla z serem halloumi, warzywami,

orzechami włoskimi i konfiturą wiśniową

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 463

udostępnij

opis

Wrapy z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Tak jak na pieczywie możemy ją podawać na wszelakie sposoby, na słodko lub wytrawnie, albo właśnie połączyć słony smak cypryjskiego sera ze słodko-kwaśną konfiturą wiśniową. Spróbuj tego połączenia, a na stałe wpisze się do codziennego menu.

składniki

  • 62 g tortilla pełnoziarnista (1 szt.)
  • 100 g wypestkowanych wiśni
  • 5 g cukru
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g świeżego ogórka
  • 20 g czerwonej cebuli
  • 40 g serka śmietankowego
  • 50 g sera halloumi
  • sałata
  • 5 g orzechów włoskich

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Wiśnie wypestkuj, następnie do rondelka dodaj 2 łyżki wody, wiśnie, cukier. Całość duś pod przykryciem do czasu, aż wiśnie się rozpadną (około 10 minut). Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody. Do gotujących się wiśni dodaj zawiesinę z mąki, dokładnie wymieszaj. Konfiturę przestudź.

KROK 2:

Ser pokrój na plasterki i zgrilluj na beztłuszczowej patelni. Tortillę podpiecz na suchej patelni.

KROK 3:

Ogórka pokrój na plasterki. Sałatę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i porwij na kawałki. Cebulę pokrój w piórka.

KROK 4:

Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, następnie dodaj porwaną na kawałki sałatę, pokrojone warzywa, konfiturę wiśniową, grillowany ser halloumi, posyp posiekanymi orzechami, tortillę zwiń w ciasny rulon.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 463 kcal, czyli 23,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 20,1 g
Tłuszcz 18,5 g
Węglowodany przyswajalne 51,8 g
Błonnik pokarmowy 1,7 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17.4% 36% 46.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ser halloumi, Cypryjski przysmak i chociaż przepis na niego jest tajnie strzeżony to wiadomo, że jest to ser podpuszczkowy. Po podgrzaniu mleka dodaje się się do niego podpuszczkę, co doprowadza do powstania skrzepu, następnie podlega podgrzaniu, tworzy się masa serowa, którą później umieszcza się w solance.
  • Jeśli chcesz przygotować tortillę z konfiturą wiśniową, a nie ma akurat sezonu na wiśnie, śmiało możesz wykorzystać te mrożone lub konfiturę ze słoiczka, szukaj jednak tej z niską zawartością cukru.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.