Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Tortilla z serem halloumi, warzywami,
https://mlecznakuchnia.pl/tortilla-z-serem-halloumi-warzywami/

Tortilla z serem halloumi, warzywami,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Wrapy z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Tak jak na pieczywie możemy ją podawać na wszelakie sposoby, na słodko lub wytrawnie, albo właśnie połączyć słony smak cypryjskiego sera ze słodko-kwaśną konfiturą wiśniową. Spróbuj tego połączenia, a na stałe wpisze się do codziennego menu.

porada dietetyka:

KROK 1:

Wiśnie wypestkuj, następnie do rondelka dodaj 2 łyżki wody, wiśnie, cukier. Całość duś pod przykryciem do czasu, aż wiśnie się rozpadną (około 10 minut). Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody. Do gotujących się wiśni dodaj zawiesinę z mąki, dokładnie wymieszaj. Konfiturę przestudź.

KROK 2:

Ser pokrój na plasterki i zgrilluj na beztłuszczowej patelni. Tortillę podpiecz na suchej patelni.

KROK 3:

Ogórka pokrój na plasterki. Sałatę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i porwij na kawałki. Cebulę pokrój w piórka.

KROK 4:

Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, następnie dodaj porwaną na kawałki sałatę, pokrojone warzywa, konfiturę wiśniową, grillowany ser halloumi, posyp posiekanymi orzechami, tortillę zwiń w ciasny rulon.