Tarta z mąki orkiszowej z kurkami

w sosie śmietanowym

fot. Patrycja Kulczycka
5
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 60-75 min.

porcjeporcje: 8

kaloriekalorie: 298.4

udostępnij

opis

Delikatne kurki na kruchym spodzie to idealny pomysł by oczarować gości podczas domowego przyjęcia. Maślana tarta, śmietanowy sos w połączeniu z kruchymi kurkami rewelacyjnie sprawdzą się jako przystawka, jak również danie główne. Dodatek serka śmietankowego obniży kaloryczność dania, a zamiana mąki na pełnoziarnistą wzbogaci tartę o porcję błonnika. Kremowy, śmietanowy sos w lżejszej wersji zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Nie martw się, że niewystarczająco dokładnie oczyścisz kurki z nadmiaru piachu, poniżej w mojej poradzie znajdziesz wskazówkę jak je dokładnie umyć.

składniki

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 280 g serka śmietankowego do smarowania
  • 100 ml śmietanki 12% tłuszczu
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 100g cebuli

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia do wyłożenia blaszki

*Składniki na blaszkę ok. 24 cm

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, wlej 3 łyżki zimnej wody, wsyp szczyptę soli i ręką lub za pomocą melaksera ugniataj ciasto. Ciasto włóż do zamrażalki na około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Krok 2

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż blaszkę ciastem, dokładnie obklej formę na brzegach, ponakłuwaj widelcem ciasto na dnie blaszki. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor około 20 minut.

Krok 3

Kurki dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone kurki, całość podsmaż na złoty kolor.

Krok 5

Serek śmietankowy dokładnie wymieszaj z jajkami, śmietanką, łyżeczką soli, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Krok 6

Kurki połącz z sosem śmietanowym, następnie wlej na podpieczony spód tarty. Całość włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj około 30 minut, do czasu aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 298,4 kcal czyli 15% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 10,7 g
Tłuszcz 17,8 g
Węglowodany przyswajalne 20,8 g
Błonnik pokarmowy 4,7 g

każda porcja to: 1/8 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14.3% 53.7% 32%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Mąki orkiszowe można z powodzeniem zastąpić pszenną typ 550 lub orkiszową jasną, jednak warto wiedzieć, że mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie węglowodanów.
  • Dodatek serka śmietankowego do śmietany pozwoli na zmniejszenie kaloryczności dania nie tracąc na kremowym, delikatnym smaku nadzienia.
  • Jako nadzienie tarty z powodzeniem możesz wykorzystać zielone szparagi lub po prostu pieczarki.
  • Żeby dokładnie oczyścić kurki, przełóż je do miski i posyp je solą (około 1 łyżka na 200g kurek), następnie kurki zalej wrzątkiem, odstaw na 2 minuty, po czym zamieszaj, następnie pozwól wirowi wody się zatrzymać i ponownie zamieszaj, powtórz czynność jeszcze 2 razy. Piach i brud opadnie na dno miski. Po tym czasie łyżką cedzakową przełóż kurki na papierowy ręcznik żeby je oczyścić.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.