Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Tarta z mąki orkiszowej z kurkami
https://mlecznakuchnia.pl/tarta-z-maki-orkiszowej-z-kurkami/

Tarta z mąki orkiszowej z kurkami

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

*Składniki na blaszkę ok. 24 cm

_kazda_porcja_to1/8

krótki opis:

Delikatne kurki na kruchym spodzie to idealny pomysł by oczarować gości podczas domowego przyjęcia. Maślana tarta, śmietanowy sos w połączeniu z kruchymi kurkami rewelacyjnie sprawdzą się jako przystawka, jak również danie główne. Dodatek serka śmietankowego obniży kaloryczność dania, a zamiana mąki na pełnoziarnistą wzbogaci tartę o porcję błonnika. Kremowy, śmietanowy sos w lżejszej wersji zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Nie martw się, że niewystarczająco dokładnie oczyścisz kurki z nadmiaru piachu, poniżej w mojej poradzie znajdziesz wskazówkę jak je dokładnie umyć.

porada dietetyka:

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, wlej 3 łyżki zimnej wody, wsyp szczyptę soli i ręką lub za pomocą melaksera ugniataj ciasto. Ciasto włóż do zamrażalki na około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Krok 2

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż blaszkę ciastem, dokładnie obklej formę na brzegach, ponakłuwaj widelcem ciasto na dnie blaszki. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor około 20 minut.

Krok 3

Kurki dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone kurki, całość podsmaż na złoty kolor.

Krok 5

Serek śmietankowy dokładnie wymieszaj z jajkami, śmietanką, łyżeczką soli, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Krok 6

Kurki połącz z sosem śmietanowym, następnie wlej na podpieczony spód tarty. Całość włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj około 30 minut, do czasu aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.