Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Tarta z mąki orkiszowej z kurkami https://mlecznakuchnia.pl/tarta-z-maki-orkiszowej-z-kurkami/ |
Do miski przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, wlej 3 łyżki zimnej wody, wsyp szczyptę soli i ręką lub za pomocą melaksera ugniataj ciasto. Ciasto włóż do zamrażalki na około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż blaszkę ciastem, dokładnie obklej formę na brzegach, ponakłuwaj widelcem ciasto na dnie blaszki. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor około 20 minut.
Kurki dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone kurki, całość podsmaż na złoty kolor.
Serek śmietankowy dokładnie wymieszaj z jajkami, śmietanką, łyżeczką soli, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Kurki połącz z sosem śmietanowym, następnie wlej na podpieczony spód tarty. Całość włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj około 30 minut, do czasu aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.