Tarta z mąki orkiszowej z kurkami
w sosie śmietanowym
porcje: 8
kalorie: 298.4
opis
Delikatne kurki na kruchym spodzie to idealny pomysł by oczarować gości podczas domowego przyjęcia. Maślana tarta, śmietanowy sos w połączeniu z kruchymi kurkami rewelacyjnie sprawdzą się jako przystawka, jak również danie główne. Dodatek serka śmietankowego obniży kaloryczność dania, a zamiana mąki na pełnoziarnistą wzbogaci tartę o porcję błonnika. Kremowy, śmietanowy sos w lżejszej wersji zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Nie martw się, że niewystarczająco dokładnie oczyścisz kurki z nadmiaru piachu, poniżej w mojej poradzie znajdziesz wskazówkę jak je dokładnie umyć.
składniki
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 3 jajka (rozmiar L)
- 280 g serka śmietankowego do smarowania
- 100 ml śmietanki 12% tłuszczu
- 200 g świeżych kurek
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 10 g oleju rzepakowego
- 100g cebuli
Dodatkowo:
- papier do pieczenia do wyłożenia blaszki
*Składniki na blaszkę ok. 24 cm
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, wlej 3 łyżki zimnej wody, wsyp szczyptę soli i ręką lub za pomocą melaksera ugniataj ciasto. Ciasto włóż do zamrażalki na około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Krok 2
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż blaszkę ciastem, dokładnie obklej formę na brzegach, ponakłuwaj widelcem ciasto na dnie blaszki. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor około 20 minut.
Krok 3
Kurki dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone kurki, całość podsmaż na złoty kolor.
Krok 5
Serek śmietankowy dokładnie wymieszaj z jajkami, śmietanką, łyżeczką soli, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Krok 6
Kurki połącz z sosem śmietanowym, następnie wlej na podpieczony spód tarty. Całość włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj około 30 minut, do czasu aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 298,4 kcal czyli 15% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 10,7 g |
Tłuszcz | 17,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 20,8 g |
Błonnik pokarmowy | 4,7 g |
każda porcja to: 1/8 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14.3% | 53.7% | 32% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Mąki orkiszowe można z powodzeniem zastąpić pszenną typ 550 lub orkiszową jasną, jednak warto wiedzieć, że mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie węglowodanów.
- Dodatek serka śmietankowego do śmietany pozwoli na zmniejszenie kaloryczności dania nie tracąc na kremowym, delikatnym smaku nadzienia.
- Jako nadzienie tarty z powodzeniem możesz wykorzystać zielone szparagi lub po prostu pieczarki.
- Żeby dokładnie oczyścić kurki, przełóż je do miski i posyp je solą (około 1 łyżka na 200g kurek), następnie kurki zalej wrzątkiem, odstaw na 2 minuty, po czym zamieszaj, następnie pozwól wirowi wody się zatrzymać i ponownie zamieszaj, powtórz czynność jeszcze 2 razy. Piach i brud opadnie na dno miski. Po tym czasie łyżką cedzakową przełóż kurki na papierowy ręcznik żeby je oczyścić.