Tagliatelle ze szparagami,
zielonym pesto i parmezanem
porcje: 2
kalorie: 482.5
opis
Być we Włoszech i nie odmówić sobie makaronu? Tak często wyobrażają sobie podróże osoby w procesie redukcji masy ciała. Nie o podejście zero jedynkowe jednak chodzi. Jednorazowe zjedzenie pszennego makaronu, w czasie gdy w domu przygotowujemy zazwyczaj ten pełnoziarnisty to nie przestępstwo na własnym zdrowiu. Na szczęście nie musisz jechać specjalnie do Włoch by poczuć klimat tego kraju. Zamiana makaronu z pszennego na pełnoziarnisty podniesie wartość odżywczą dania, dzięki większej zawartości błonnika, przez co posiłek będzie bardziej wartościowy o nasyci na dłużej. Wybierz swój ulubiony rodzaj włoskich nitek i biegnij do kuchni przygotować szybki i smaczny posiłek.
składniki
- 120 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle lub spaghetti
- 30 g parmezanu (lub innego twardego sera)
- 400 g zielonych szparagów
- 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
- duży pęczek bazylii
- 20 g nasion słonecznika
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo do podania:
- 5 g parmezanu
- 50 g pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Oliwę, ząbek czosnku, parmezan, pęczek bazylii, nasiona słonecznika, 2 łyżki zimnej wody, sok z cytryny, sól, pieprz zmiksuj w melakserze na jednolite pesto.
Krok 3
Od szparagów odłam zdrewniałe końce, następnie podziel na kawałki o długości około 2 cm i ugotuj al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Uwaga! Najlepiej gotować same łodyżki, a główki wrzucić na sam koniec gdyż gotują się szybciej.
Krok 4
Ugotowany makaron odcedź, następnie wymieszaj z bazyliowym pesto, dodaj ugotowane szparagi, danie posyp parmezanem i przekrojonymi na pół pomidorkami. Możesz udekorować listkami bazylii.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 482,5 kcal czyli 24% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 23,3 g |
Tłuszcz | 21 g |
Węglowodany przyswajalne | 48,3 g |
Błonnik pokarmowy | 9,2 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19.3% | 39.2% | 41.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Dania z makaronem kiepsko wypadają w rankingu sytości, jednak są bardzo smakowite i to niekoniecznie chodzi o zawinięte „kluski”, a raczej o połączenie węglowodanów z tłuszczem, czyli idealne włoskie połączenie. Badacze przyjrzeli się indeksowi sytości, jaki badani określili jako poziom nasycenia 3 h po zjedzeniu standardowej porcji, która dostarczała 240 kcal. Najmniej sycące okazały się słodycze i żywność przetworzona bogata w tłuszcz. Natomiast warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, nabiał i mięso okazały się najbardziej sycące. Zatem zamiana makaronu na pełnoziarnisty, dodatek warzyw do posiłku spowoduje, że będzie on większy objętościowo, co nie przełoży się znacznie na jego energetyczność, ale będzie zaspokajał głód na dłużej. Z tego wynika, że wyjeżdżając na wakacje do Włoch może nie będzie możliwości zamiany makaronu na ten pełnoziarnisty, ale na pewno do smakowitego śmietanowego sosu będzie możliwość wybrania sałatki.