Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Tagliatelle ze szparagami, https://mlecznakuchnia.pl/tagliatelle-ze-szparagami/ |
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Oliwę, ząbek czosnku, parmezan, pęczek bazylii, nasiona słonecznika, 2 łyżki zimnej wody, sok z cytryny, sól, pieprz zmiksuj w melakserze na jednolite pesto.
Od szparagów odłam zdrewniałe końce, następnie podziel na kawałki o długości około 2 cm i ugotuj al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Uwaga! Najlepiej gotować same łodyżki, a główki wrzucić na sam koniec gdyż gotują się szybciej.
Ugotowany makaron odcedź, następnie wymieszaj z bazyliowym pesto, dodaj ugotowane szparagi, danie posyp parmezanem i przekrojonymi na pół pomidorkami. Możesz udekorować listkami bazylii.