Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Tagliatelle ze szparagami,
https://mlecznakuchnia.pl/tagliatelle-ze-szparagami/

Tagliatelle ze szparagami,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Być we Włoszech i nie odmówić sobie makaronu? Tak często wyobrażają sobie podróże osoby w procesie redukcji masy ciała. Nie o podejście zero jedynkowe jednak chodzi. Jednorazowe zjedzenie pszennego makaronu, w czasie gdy w domu przygotowujemy zazwyczaj ten pełnoziarnisty to nie przestępstwo na własnym zdrowiu. Na szczęście nie musisz jechać specjalnie do Włoch by poczuć klimat tego kraju. Zamiana makaronu z pszennego na pełnoziarnisty podniesie wartość odżywczą dania, dzięki większej zawartości błonnika, przez co posiłek będzie bardziej wartościowy o nasyci na dłużej. Wybierz swój ulubiony rodzaj włoskich nitek i biegnij do kuchni przygotować szybki i smaczny posiłek.

porada dietetyka:

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Oliwę, ząbek czosnku, parmezan, pęczek bazylii, nasiona słonecznika, 2 łyżki zimnej wody, sok z cytryny, sól, pieprz zmiksuj w melakserze na jednolite pesto.

Krok 3

Od szparagów odłam zdrewniałe końce, następnie podziel na kawałki o długości około 2 cm i ugotuj al dente na parze lub w lekko osolonej wodzie. Uwaga! Najlepiej gotować same łodyżki, a główki wrzucić na sam koniec gdyż gotują się szybciej.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedź, następnie wymieszaj z bazyliowym pesto, dodaj ugotowane szparagi, danie posyp parmezanem i przekrojonymi na pół pomidorkami. Możesz udekorować listkami bazylii.