Szpinakowe kluski leniwe z twarogiem

oraz mąką z ciecierzycy i sosem pieczarkowym

fot. Dorota Osóbka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 40-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 620

udostępnij

opis

Świetny przepis na bardzo wartościowy, bogaty w białko, składniki mineralne, witaminy oraz błonnik obiad bez mięsa. Kluski leniwe z dodatkiem twarogu i bezglutenowej mąki z ciecierzycy to danie, które na pewno warto przetestować. Prócz wyjątkowej wartości odżywczej kluski z tego przepisu mają też zaskakujący, zielony kolor. To zasługa chlorofilu zawartego w dodanym do klusek szpinaku. Idealnym dopełnieniem dla zielonych leniwych klusek jest duża porcja gęstego sosu przygotowanego z pieczarek i delikatnej, słodkiej śmietanki. Pycha!

składniki

Szpinakowe kluski leniwe:

  • 200 g półtłustego twarogu (ponad 3/4 kostki)
  • 100 g mąki z ciecierzycy (1 szklanka) + dodatkowe ok. 30 g mąki z ciecierzycy do podsypania ciasta w czasie wyrabiania
  • 20 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (1,5 łyżki lub 1 czubata)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 50 g liści świeżego szpinaku (1,5 garści)
  • mały ząbek czosnku lub 1/2 dużego
  • duża szczypta soli

Sos pieczarkowo-śmietanowy:

  • 500 g oczyszczonych pieczarek średniej wielkości (opakowanie, ok. 10 średnich sztuk)
  • 80 g obranej cebuli (1 sztuka)
  • 100 g słodkiej śmietanki UHT 12% tłuszczu (2/5 szklanki)
  • 6 g oleju rzepakowego (1,5 łyżeczki)
  • ząbek czosnku
  • spora ilość natki pietruszki (ok. 5 listków, bez grubych ogonków, można więcej)
  • sól i biały pieprz (do smaku)
  • gałka muszkatołowa (do smaku)

 

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kilka minut przed przygotowaniem dania śmietankę wyjmij z lodówki, by trochę się ociepliła. Twaróg włóż do dużej misy i zblenduj lub bardzo dokładnie rozgnieć widelcem tak, by nie było żadnych grudek.

Krok 2

Liście szpinaku umyj i osusz, a następnie włóż do misy malaksera. Dodaj jajko (oczywiście bez skorupki), ząbek czosnku oraz dużą szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Masę dodaj do twarogu i bardzo dokładnie wymieszaj.

Krok 3

100 g mąki z ciecierzycy oraz mąkę ziemniaczaną przesiej przez sitko i powoli dodaj do pozostałych składników, cały czas mieszając, do czasu, aż składniki połączą się i nie będzie żadnych grudek. Tak przygotowane ciasto odstaw na przynajmniej 20 minut (ale można na dłużej).

Krok 4

W czasie gdy ciasto na kluski „odpoczywa” zdążysz przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki oczyść z wszelkich zanieczyszczeń (np. resztek ziemi), najlepiej miękkim pędzelkiem, ręcznikiem papierowym lub ewentualnie zwilżoną odrobiną wody szmatką. Nóżki odetnij na wysokości kapelusza, odetnij mocno zabrudzone lub podeschnięte części, a następnie pokrój nóżki na średniej wielkości kawałki. Kapelusze pokrój na grube plastry lub na duże kawałki (zależnie od wielkości kapelusza – małe wystarczy przekroić na pół, większe na ćwiartki, a bardzo duże na ósemki). Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.

Krok 5

Na średniej mocy palnika rozgrzej patelnię, dodaj olej i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli (uważaj, by jej nie przypalić). Pod koniec smażenia dodaj pokrojony drobno ząbek czosnku, a chwilę później pokrojone pieczarki, lekko posól i smaż na średniej mocy palnika jeszcze przez 1-2 minuty, czyli do czasu, aż pieczarki zaczną intensywnie puszczać wodę. Wówczas zwiększ moc palnika i często mieszając smaż dalej jeszcze przez około 5-6 minut. Dokładny czas smażenia pieczarek zależy w dużej mierze od wielkości kawałków, na które je pokroisz. Ważne, by po smażeniu pieczarki pozostały jędrne, półtwarde. 

Krok 6

Do podsmażonych pieczarek dodaj śmietankę. Przed dodaniem do sosu śmietankę warto zahartować – wlej ją do większego kubka lub naczynia i powoli dodaj kilka gorących kawałków pieczarek, jednocześnie mieszając. Zawartość kubka przelej z powrotem na patelnię z sosem, cały czas mieszając. Jeśli trzeba, sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość doprowadź do wrzenia i dalej smaż, aż większość płynu odparuje i sos mocno zgęstnieje (czyli ok. 4-5 minut). Patelnie zdejmij z palnika. Na koniec dodaj sporą ilość drobno posiekanej natki pietruszki i całość dopraw białym pieprzem, solą i odrobiną gałki muszkatołowej. Odstaw.

Krok 7

Wróć do przygotowania klusek. Stolnicę posyp odrobiną pozostałej części mąki z ciecierzycy. Przełóż na nią ciasto i podziel je na 2 równe części. Ciasto jest dość lepkie, ale da się formować. Porcję ciasta lekko oprósz mąką od góry i suchymi dłońmi uformuj ciasto w wałek o średnicy około 3 cm. Ostrym nożem krój wałek po skosie tak, by powstały niewielkie kluski o podobnej wielkości. Z drugą porcją ciasta postępuj tak samo. W czasie formowania klusek staraj się dodać na stolnicę jak najmniej dodatkowej mąki – im mniej jest mąki, tym kluski będą delikatniejsze i mniej zbite.

Krok 8

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie wrzuć do niej część przygotowanych klusek. Kluski gotuj partiami, w niezbyt dużej ilości, zależnej od wielkości garnka. Poczekaj, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i od tego momentu gotuj je około 2,5-3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, dokładnie odsączając z wody. Tak samo postępuj z kolejną partią klusek.

Krok 9

Kluski leniwe najlepiej smakują na gorąco, tuż po ugotowaniu. Podaj je z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu pieczarkowo-śmietanowego.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 620 kcal czyli 31% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 45,8 g
Tłuszcz 21,7 g
Węglowodany przyswajalne 55,9 g
Błonnik pokarmowy 12,8 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

29.5% 31.5% 39%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Zielone kluski leniwe z sosem pieczarkowo-śmietanowym to danie, które nie tylko ciekawie wygląda i smakuje, ale też jest bardzo wartościowe z żywieniowego punktu widzenia. Jest bardzo bogate w błonnik pokarmowy (12,8 g w każdej porcji). Zgodnie z aktualnymi zaleceniami minimalna ilość błonnika jaką powinniśmy spożywać każdego dnia to nie mniej niż 25 g / dobę. Wystarczy więc tylko 1 porcja tego dania, by spożyć aż 1/2 tej ilości. Danie jest też dobrym źródłem większości składników mineralnych i witamin. Ale przede wszystkim jest znakomitym źródłem białka. W 1 porcji jest go aż prawie 46 g! To bardzo dużo, zwłaszcza jak na potrawę bezmięsną. Białko w tym daniu w ponad 43% pochodzi z produktów mlecznych (zwłaszcza z twarogu). Jednak sporych jego ilości dostarcza także wyjątkowo bogata w ten składnik mąka z ciecierzycy oraz pieczarki.
  • Mąka z ciecierzycy jest bezglutenowa, ma niski indeks glikemiczny i zawiera aż 2 razy więcej białka niż mąka pszenna. Ma też znacznie wyższą zawartość tłuszczu oraz potasu, magnezu, żelaza, cynku i prawie wszystkich pozostałych składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo ma ponad 3 razy więcej regulującego pracę przewodu pokarmowego błonnika, co ma ogromne znaczenie nie tylko dla zdrowia jelit, ale też dla utrzymania prawidłowej masy ciała oraz odporności organizmu.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.