Szparagowe spaghetti z parmezanem i

cytrynową nutą

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 458

udostępnij

opis

Szukasz pomysłu na sycący, aromatyczny obiad we włoskim stylu? Świetnie trafiłeś. Wykorzystaj bogactwo zielonych szparagów w połączeniu z delikatnym, cytrynowym sosem i ostrym parmezanem. To danie skradnie serce ulubieńców włoskiej kuchni.

składniki

  • 60 g makaronu spaghetti
  • 200 g zielonych szparagów
  • 25 g tartego parmezanu
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 1/2 cytryny
  • 5 g czosnku (1 ząbek)
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w słoiczku

Dodatkowo do podania:

  • pomidorki koktajlowe

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Szparagi dokładnie przepłukaj pod bieżącą wodą, następnie od szparagów odłam zdrewniałe końce, pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, podsmaż całość, dodaj bulion, wlej ½ szklanki wody, dodaj pokrojone szparagi i suchy makaron. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 3:

Gdy makaron będzie sprężysty, wciśnij sok z połowy cytryny, zamieszaj.

KROK 4:

Na koniec dodaj starty parmezan, całość dokładnie wymieszaj.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 458 kcal, czyli 22,90% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 19,6 g
Tłuszcz 19,1 g
Węglowodany przyswajalne 57,0 g
Błonnik pokarmowy 4,2 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17.1% 37.5% 45.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Szparagi to bogactwo witamin, szczególnie witaminy K i kwasu foliowego oraz witaminy C i A. Te witaminy korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, dlatego warto w tym czasie wykorzystywać ich zasobność we własnej kuchni.
  • Parmezan, twardy ser podpuszczkowy, najczęściej wykorzystywany w kuchni włoskiej. To bogactwo wapnia, cynku i jodu ale również sodu. Parmezan ze względu na swoje walory smakowe idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów. Z uwagi na duży udział sodu w parmezanie, szczególną ostrożność w jego spożyciu powinny zachować osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.