Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Szparagowe spaghetti z parmezanem i
https://mlecznakuchnia.pl/szparagowe-spaghetti-z-parmezanem-i/

Szparagowe spaghetti z parmezanem i

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Szukasz pomysłu na sycący, aromatyczny obiad we włoskim stylu? Świetnie trafiłeś. Wykorzystaj bogactwo zielonych szparagów w połączeniu z delikatnym, cytrynowym sosem i ostrym parmezanem. To danie skradnie serce ulubieńców włoskiej kuchni.

porada dietetyka:

KROK 1:

Szparagi dokładnie przepłukaj pod bieżącą wodą, następnie od szparagów odłam zdrewniałe końce, pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, podsmaż całość, dodaj bulion, wlej ½ szklanki wody, dodaj pokrojone szparagi i suchy makaron. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 3:

Gdy makaron będzie sprężysty, wciśnij sok z połowy cytryny, zamieszaj.

KROK 4:

Na koniec dodaj starty parmezan, całość dokładnie wymieszaj.