Szparagi zapiekane w cieście francuskim

z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem tzatzyki

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 318

udostępnij

opis

Sezon na szparagi w pełni, a ty nadal szukasz pomysłu jak je przygotować, bo nigdy wcześniej nie miałeś z nimi do czynienia? Wypróbuj szparagów zapiekanych w cieście francuskim z mozzarellą i szynką parmeńską oraz świeżym sosem tzatzyki. Ta propozycja to nie tylko świetne rozwiązanie na biesiadowanie w gronie najbliższych, ale również alternatywa na nietuzinkową kolację.

składniki

  • 150 g ciasta francuskiego
  • 45 g mozzarelli
  • 40 g szynki parmeńskiej
  • 200 g szparagów
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 5 g czosnku (1 ząbek)
  • 100 g zielonego ogórka

Dodatkowo do podania:

  • koperek
  • sezam lub nasiona czarnuszki do posypania zawijasów
  • koperek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Ciasto francuskie rozwiń z rolki, następnie pokrój na cienkie paski. Mozzarellę porwij na kawałki. Szparagi dokładnie opłucz i odłam zdrewniałe końce.

KROK 2:

Szparagi owiń szynką parmeńską po całej długości, następnie dodaj kawałki mozzarelli i zawijaj w paski wykrojone z ciasta francuskiego.

KROK 3:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na nim układaj zawijasy, na wierzchu posyp sezamem. Blaszkę wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut.

KROK 4:

Ogórka zetrzyj na tarce, wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Na koniec do sosu dodaj posiekany koperek. Szparagi podawaj z sosem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 318 kcal, czyli 15,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 12,3 g
Tłuszcz 20,7 g
Węglowodany przyswajalne 22,0 g
Błonnik pokarmowy 3,5 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.5% 62.3% 21.2%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Proces przygotowywania ciasta francuskiego jest dość pracochłonny i polega na przekładaniu naprzemiennie ciasta i masła. Na sklepowych półkach znaleźć można gotowe ciasto francuskie z dobrym składem, czyli takie bez tłuszczu palmowego i cukru. Wybierając sklepowe ciasto francuskie szukaj krótkiego składu, najlepiej by w składnikach była jedynie mąka, woda, masło i sól.
  • Ciasto francuskie to dość wysokoenergetyczny produkt, dlatego dla lepszego zbilansowania zapiekanych w cieście francuskim szparagów przygotuj sałatkę z sezonowych warzyw. Posiłek zyska objętość i nasyci na dłużej.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.