Szparagi zapiekane w cieście francuskim
z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem tzatzyki
porcje: 3
kalorie: 318
opis
Sezon na szparagi w pełni, a ty nadal szukasz pomysłu jak je przygotować, bo nigdy wcześniej nie miałeś z nimi do czynienia? Wypróbuj szparagów zapiekanych w cieście francuskim z mozzarellą i szynką parmeńską oraz świeżym sosem tzatzyki. Ta propozycja to nie tylko świetne rozwiązanie na biesiadowanie w gronie najbliższych, ale również alternatywa na nietuzinkową kolację.
składniki
- 150 g ciasta francuskiego
- 45 g mozzarelli
- 40 g szynki parmeńskiej
- 200 g szparagów
- 100 g jogurtu naturalnego
- 5 g czosnku (1 ząbek)
- 100 g zielonego ogórka
Dodatkowo do podania:
- koperek
- sezam lub nasiona czarnuszki do posypania zawijasów
- koperek
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Ciasto francuskie rozwiń z rolki, następnie pokrój na cienkie paski. Mozzarellę porwij na kawałki. Szparagi dokładnie opłucz i odłam zdrewniałe końce.
KROK 2:
Szparagi owiń szynką parmeńską po całej długości, następnie dodaj kawałki mozzarelli i zawijaj w paski wykrojone z ciasta francuskiego.
KROK 3:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na nim układaj zawijasy, na wierzchu posyp sezamem. Blaszkę wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut.
KROK 4:
Ogórka zetrzyj na tarce, wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Na koniec do sosu dodaj posiekany koperek. Szparagi podawaj z sosem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 318 kcal, czyli 15,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 12,3 g |
Tłuszcz | 20,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 22,0 g |
Błonnik pokarmowy | 3,5 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
16.5% | 62.3% | 21.2% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Proces przygotowywania ciasta francuskiego jest dość pracochłonny i polega na przekładaniu naprzemiennie ciasta i masła. Na sklepowych półkach znaleźć można gotowe ciasto francuskie z dobrym składem, czyli takie bez tłuszczu palmowego i cukru. Wybierając sklepowe ciasto francuskie szukaj krótkiego składu, najlepiej by w składnikach była jedynie mąka, woda, masło i sól.
- Ciasto francuskie to dość wysokoenergetyczny produkt, dlatego dla lepszego zbilansowania zapiekanych w cieście francuskim szparagów przygotuj sałatkę z sezonowych warzyw. Posiłek zyska objętość i nasyci na dłużej.