Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Szparagi zapiekane w cieście francuskim
https://mlecznakuchnia.pl/szparagi-zapiekane-w-ciescie-francuskim/

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Sezon na szparagi w pełni, a ty nadal szukasz pomysłu jak je przygotować, bo nigdy wcześniej nie miałeś z nimi do czynienia? Wypróbuj szparagów zapiekanych w cieście francuskim z mozzarellą i szynką parmeńską oraz świeżym sosem tzatzyki. Ta propozycja to nie tylko świetne rozwiązanie na biesiadowanie w gronie najbliższych, ale również alternatywa na nietuzinkową kolację.

porada dietetyka:

KROK 1:

Ciasto francuskie rozwiń z rolki, następnie pokrój na cienkie paski. Mozzarellę porwij na kawałki. Szparagi dokładnie opłucz i odłam zdrewniałe końce.

KROK 2:

Szparagi owiń szynką parmeńską po całej długości, następnie dodaj kawałki mozzarelli i zawijaj w paski wykrojone z ciasta francuskiego.

KROK 3:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na nim układaj zawijasy, na wierzchu posyp sezamem. Blaszkę wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut.

KROK 4:

Ogórka zetrzyj na tarce, wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Na koniec do sosu dodaj posiekany koperek. Szparagi podawaj z sosem.