Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Szparagi zapiekane w cieście francuskim https://mlecznakuchnia.pl/szparagi-zapiekane-w-ciescie-francuskim/ |
KROK 1:
Ciasto francuskie rozwiń z rolki, następnie pokrój na cienkie paski. Mozzarellę porwij na kawałki. Szparagi dokładnie opłucz i odłam zdrewniałe końce.
KROK 2:
Szparagi owiń szynką parmeńską po całej długości, następnie dodaj kawałki mozzarelli i zawijaj w paski wykrojone z ciasta francuskiego.
KROK 3:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na nim układaj zawijasy, na wierzchu posyp sezamem. Blaszkę wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut.
KROK 4:
Ogórka zetrzyj na tarce, wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Na koniec do sosu dodaj posiekany koperek. Szparagi podawaj z sosem.