Spaghetti z pesto z liści rzodkiewek
podane z gotowanymi rzodkiewkami i fetą
porcje: 2
kalorie: 615
opis
Lubisz rzodkiewki? A co robisz z ich liśćmi? Większość osób liście rzodkiewek po prostu wyrzuca, a to duży błąd. Dodając do nich trochę twardego sera, orzechów i oleju, przygotujesz pyszne i oryginalne w smaku zielone pesto. Wystarczy dodać je do makaronu i obiad gotowy. Przygotowanie tego dania trwa tylko kilkanaście minut – niewiele więcej niż zajmuje ugotowanie makaronu. To jeden z najszybszych, a jednocześnie bardzo smacznych i tanich obiadów. Z dodatkiem gotowanych rzodkiewek i odrobiny sera feta bardzo efektownie prezentuje się na talerzu. Spróbuj, a jeśli będzie Ci smakowało to prześlij ten przepis znajomym - niech oni także przestaną wyrzucać liście rzodkiewek.
składniki
- 200 g makaronu z semoliny z pszenicy durum np. spaghetti lub bucatini (masa suchego makaronu przed gotowaniem)
- 150 g rzodkiewek (10-12 sztuk)
- 30 g sera typu feta w wersji light (mały kawałek)
- sól i szczypta cukru (do gotowania)
Zielone pesto z liści rzodkiewki:
- 100-110 g liści rzodkiewki (liście z 1,5-2 pęczków, bez łodyżek)
- 30 g tartego twardego sera podpuszczkowego np. grana padano (3 spore łyżki)
- 15 g orzechów nerkowca (10 sztuk)
- 20 g oleju rzepakowego (2-2,5 łyżki)
- 6 g czosnku (2-3 ząbki)
- 10 g soku z cytryny (do smaku, 1 duża łyżka)
- sól i pieprz (do smaku)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę w dwóch garnkach – w większym będziesz gotować makaron, a w małym rondelku rzodkiewki. Liście rzodkiewek odetnij i przełóż do zlewu lub miski z zimną wodą, na chwilę odstaw.
Rzodkiewki dokładnie umyj, usuń korzonki i resztki łodyżek (ewentualnie możesz zostawić ok. 1 cm łodyżek dla dekoracji). Tak przygotowane rzodkiewki wrzuć do rondelka z wrzącą wodą. Dodaj odrobinę soli oraz szczyptę cukru. Gotuj ok. 8-10 minut. Uwaga – w czasie gotowania rzodkiewki częściowo stracą kolor.
Krok 2
W tym samym czasie do wrzącej osolonej wody w większym garnku wrzuć odmierzoną porcję makaronu i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czas gotowania makaronu spaghetti to zwykle 8-12 minut). Makaron powinien być ugotowany al dente czyli na pół twardo.
Krok 3
Z liści rzodkiewki usuń twarde i grube łodyżki, zostaw tylko same listki. Bardzo dokładnie je umyj, osusz w suszarce do sałat i przełóż do pojemnika blendera lub malaksera. Dodaj wszystkie pozostałe składniki pesto – nerkowce, czosnek, tarty ser grana padano, olej, niewielką ilość soku z cytryny i odrobinę soli. Wszystko razem zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dopraw do smaku.
Krok 4
Ugotowany makaron odcedź i od razu połącz z pesto. Dokładnie wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj przekrojonymi na połówki gotowanymi rzodkiewkami. Całość posyp pokruszonym w palcach serem feta.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 615 kcal czyli 30,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 21,8 g |
Tłuszcz | 20,9 g |
Węglowodany przyswajalne | 81,9 g |
Błonnik pokarmowy | 6,3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14.2% | 30.6% | 55.2% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Rzodkiewki to warzywa idealne dla osób dbających o linię. Są niskokaloryczne (tylko 18 kcal na 100 g) i mają niski indeks glikemiczny. Dodane do potraw niemal nie wpływają na kaloryczność porcji, a jednocześnie mocno zwiększają jej objętość. Sprawiają, że najadamy się mniejszą ilością kalorii i jednocześnie na dłużej odczuwamy poposiłkową sytość. Rzodkiewki zawierają sporo potasu (prawie 2 razy tyle co ogórek) i błonnika pokarmowego (aż 2 razy więcej niż pomidory). Najczęściej jemy je na surowo, ale gotowane lub pieczone także są fantastyczne. Tracą wówczas swoją charakterystyczną ostrość i chrupkość, a stają się delikatne, soczyste i lekko słodkawe. Po gotowaniu w smaku przypominają odrobinę szparagi lub kalarepkę, z którą są spokrewnione.