Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Spaghetti z pesto z liści rzodkiewek https://mlecznakuchnia.pl/spaghetti-z-pesto-z-lisci-rzodkiewek/ |
Zagotuj wodę w dwóch garnkach – w większym będziesz gotować makaron, a w małym rondelku rzodkiewki. Liście rzodkiewek odetnij i przełóż do zlewu lub miski z zimną wodą, na chwilę odstaw.
Rzodkiewki dokładnie umyj, usuń korzonki i resztki łodyżek (ewentualnie możesz zostawić ok. 1 cm łodyżek dla dekoracji). Tak przygotowane rzodkiewki wrzuć do rondelka z wrzącą wodą. Dodaj odrobinę soli oraz szczyptę cukru. Gotuj ok. 8-10 minut. Uwaga – w czasie gotowania rzodkiewki częściowo stracą kolor.
W tym samym czasie do wrzącej osolonej wody w większym garnku wrzuć odmierzoną porcję makaronu i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czas gotowania makaronu spaghetti to zwykle 8-12 minut). Makaron powinien być ugotowany al dente czyli na pół twardo.
Z liści rzodkiewki usuń twarde i grube łodyżki, zostaw tylko same listki. Bardzo dokładnie je umyj, osusz w suszarce do sałat i przełóż do pojemnika blendera lub malaksera. Dodaj wszystkie pozostałe składniki pesto – nerkowce, czosnek, tarty ser grana padano, olej, niewielką ilość soku z cytryny i odrobinę soli. Wszystko razem zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dopraw do smaku.
Ugotowany makaron odcedź i od razu połącz z pesto. Dokładnie wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj przekrojonymi na połówki gotowanymi rzodkiewkami. Całość posyp pokruszonym w palcach serem feta.