Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Spaghetti z pesto z liści rzodkiewek
https://mlecznakuchnia.pl/spaghetti-z-pesto-z-lisci-rzodkiewek/

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewek

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Zielone pesto z liści rzodkiewki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Lubisz rzodkiewki? A co robisz z ich liśćmi? Większość osób liście rzodkiewek po prostu wyrzuca, a to duży błąd. Dodając do nich trochę twardego sera, orzechów i oleju, przygotujesz pyszne i oryginalne w smaku zielone pesto. Wystarczy dodać je do makaronu i obiad gotowy. Przygotowanie tego dania trwa tylko kilkanaście minut – niewiele więcej niż zajmuje ugotowanie makaronu. To jeden z najszybszych, a jednocześnie bardzo smacznych i tanich obiadów. Z dodatkiem gotowanych rzodkiewek i odrobiny sera feta bardzo efektownie prezentuje się na talerzu. Spróbuj, a jeśli będzie Ci smakowało to prześlij ten przepis znajomym - niech oni także przestaną wyrzucać liście rzodkiewek.

porada dietetyka:

Krok 1

Zagotuj wodę w dwóch garnkach – w większym będziesz gotować makaron, a w małym rondelku rzodkiewki. Liście rzodkiewek odetnij i przełóż do zlewu lub miski z zimną wodą, na chwilę odstaw.

Rzodkiewki dokładnie umyj, usuń korzonki i resztki łodyżek (ewentualnie możesz zostawić ok. 1 cm łodyżek dla dekoracji). Tak przygotowane rzodkiewki wrzuć do rondelka z wrzącą wodą. Dodaj odrobinę soli oraz szczyptę cukru. Gotuj ok. 8-10 minut. Uwaga – w czasie gotowania rzodkiewki częściowo stracą kolor.

Krok 2

W tym samym czasie do wrzącej osolonej wody w większym garnku wrzuć odmierzoną porcję makaronu i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czas gotowania makaronu spaghetti to zwykle 8-12 minut). Makaron powinien być ugotowany al dente czyli na pół twardo.

Krok 3

Z liści rzodkiewki usuń twarde i grube łodyżki, zostaw tylko same listki. Bardzo dokładnie je umyj, osusz w suszarce do sałat i przełóż do pojemnika blendera lub malaksera. Dodaj wszystkie pozostałe składniki pesto – nerkowce, czosnek, tarty ser grana padano, olej, niewielką ilość soku z cytryny i odrobinę soli. Wszystko razem zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dopraw do smaku.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedź i od razu połącz z pesto. Dokładnie wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj przekrojonymi na połówki gotowanymi rzodkiewkami. Całość posyp pokruszonym w palcach serem feta.