Słodko-korzenna jaglanka
z marchewką, pomarańczą i skyrem
porcje: 1
kalorie: 500
opis
Lubisz ciepłe śniadania na słodko, ale znudziły Ci się już klasyczne owsianki z owocami? Spróbuj czegoś nowego! Słodko-korzenna jaglanka z marchewką jest idealna na śniadanie, zwłaszcza na chłodniejsze dni. To danie pożywne, aromatyczne i po prostu pyszne. Kasza jaglana gotowana na mleku jest delikatniejsza i bardziej wartościowa niż ugotowana w wodzie. Marchewka, słodka z natury, doskonale komponuje się z cynamonem, imbirem, kurkumą i odrobiną miodu. Danie znakomicie uzupełnia dodatek soczystej pomarańczy i delikatnego, lekko kwaskowego skyru. Jaglanka najsmaczniejsza jest na ciepło, tuż po przygotowaniu. Takie śniadanie to świetny sposób na rozpoczęcie dnia!
składniki
- 50 g suchej kaszy jaglanej (1/4 szklanki)
- 200 ml mleka 2% tłuszczu (3/4 szklanki)
- 120 g obranej marchwi (2 średnie sztuki)
- 100 g obranej pomarańczy (2/3 średniej sztuki)
- 70 g skyru naturalnego 0% tłuszczu (1/2 małego opakowania)
- 10 g płynnego miodu (1 płaska łyżka)
- 7 g masła klarowanego (1/2 łyżki)
- korzeń imbiru (mały kawałek)
- cynamon mielony (ok. 1/2 łyżeczki)
- kurkuma mielona (ok. 1/3 łyżeczki)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj podstawowe składniki:
• Mleko – odmierz odpowiednią ilość i pozostaw w temperaturze pokojowej, by trochę się ociepliło.
• Kasza jaglana – odważoną porcję dokładnie wypłucz w zimnej wodzie (na sitku pod bieżącą wodą albo w naczyniu, zmieniając wodę na nową kilka razy do czasu, aż woda po płukaniu będzie czysta). Na koniec kaszę zanurz na chwilę we wrzątku i odsącz na sitku. Odstaw.
• Marchew – umyj i obierz. Około 70 g zetrzyj na tarce jarzynowej, a resztę pokrój na grubsze plastry.
Krok 2
W małym garnku rozpuść masło i na niewielkiej mocy palnika podsmaż na nim pokrojoną w plastry marchewkę przez 1-1,5 minuty. Dodaj miód oraz starty na małej tarce korzeń imbiru i smaż jeszcze kolejne 1,5-2 minuty. Dodaj cynamon, kurkumę i zamieszaj jeszcze kilka razy. Plastry marchewki wyjmij z garnka i odłóż – posłużą do dekoracji dania.
Krok 3
Do tego samego garnka dodaj przygotowaną wcześniej kaszę oraz startą marchew i razem smaż przez 2 minuty, często mieszając. Zalej mlekiem (najlepiej, aby nie było zimne), zamieszaj i przykryj garnek pokrywką. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka. Nie mieszaj w czasie gotowania. Jeśli kasza wchłonie całe mleko wcześniej, a nadal nie będzie ugotowana to dodaj jeszcze 1 lub 2 łyżki mleka albo wody, by się nie przypaliła.
Krok 4
W czasie, kiedy kasza się gotuje, obierz i pokrój lub wyfiletuj pomarańczę.
Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki. Udekoruj pokrojoną pomarańczą oraz przygotowaną wcześniej marchewką smażoną w miodzie. Podawaj ze skyrem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 500 kcal czyli 25% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 22,6 g |
Tłuszcz | 12,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 70,4 g |
Błonnik pokarmowy | 7,8 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18.1% | 22.5% | 59.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Kasza jaglana, czyli łuskane ziarno prosa, nie zawiera glutenu – mogą więc bez obaw sięgać po nią osoby, które chcą ograniczyć gluten w swojej diecie, a nawet chorzy na celiakię.
- Kasza jaglana zawiera sporą ilość białka, ale niektórych aminokwasów (np. lizyny) ma trochę za mało. Aminokwas ten w większych ilościach znajdziemy w produktach mlecznych, dlatego połączenie kaszy jaglanej z mlekiem i skyrem jest bardzo korzystne – pozwala znacznie lepiej wykorzystać białko roślinne przez nasz organizm.
- Jeśli możesz pozwolić sobie na bardziej kaloryczne śniadanie, dodaj do jaglanki trochę orzechów – świetnie pasują orzechy włoskie, migdały i nerkowce. Pamiętaj jednak, że to wprawdzie bardzo wartościowy, ale dość kaloryczny dodatek – mała garstka (30g) to około 200 kcal.