Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Słodko-korzenna jaglanka https://mlecznakuchnia.pl/slodko-korzenna-jaglanka/ |
Przygotuj podstawowe składniki:
• Mleko - odmierz odpowiednią ilość i pozostaw w temperaturze pokojowej, by trochę się ociepliło.
• Kasza jaglana - odważoną porcję dokładnie wypłucz w zimnej wodzie (na sitku pod bieżącą wodą albo w naczyniu, zmieniając wodę na nową kilka razy do czasu, aż woda po płukaniu będzie czysta). Na koniec kaszę zanurz na chwilę we wrzątku i odsącz na sitku. Odstaw.
• Marchew - umyj i obierz. Około 70 g zetrzyj na tarce jarzynowej, a resztę pokrój na grubsze plastry.
W małym garnku rozpuść masło i na niewielkiej mocy palnika podsmaż na nim pokrojoną w plastry marchewkę przez 1-1,5 minuty. Dodaj miód oraz starty na małej tarce korzeń imbiru i smaż jeszcze kolejne 1,5-2 minuty. Dodaj cynamon, kurkumę i zamieszaj jeszcze kilka razy. Plastry marchewki wyjmij z garnka i odłóż - posłużą do dekoracji dania.
Do tego samego garnka dodaj przygotowaną wcześniej kaszę oraz startą marchew i razem smaż przez 2 minuty, często mieszając. Zalej mlekiem (najlepiej, aby nie było zimne), zamieszaj i przykryj garnek pokrywką. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka. Nie mieszaj w czasie gotowania. Jeśli kasza wchłonie całe mleko wcześniej, a nadal nie będzie ugotowana to dodaj jeszcze 1 lub 2 łyżki mleka albo wody, by się nie przypaliła.
W czasie, kiedy kasza się gotuje, obierz i pokrój lub wyfiletuj pomarańczę.
Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki. Udekoruj pokrojoną pomarańczą oraz przygotowaną wcześniej marchewką smażoną w miodzie. Podawaj ze skyrem.