Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Słodko-korzenna jaglanka
https://mlecznakuchnia.pl/slodko-korzenna-jaglanka/

Słodko-korzenna jaglanka

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

krótki opis:

Lubisz ciepłe śniadania na słodko, ale znudziły Ci się już klasyczne owsianki z owocami? Spróbuj czegoś nowego! Słodko-korzenna jaglanka z marchewką jest idealna na śniadanie, zwłaszcza na chłodniejsze dni. To danie pożywne, aromatyczne i po prostu pyszne. Kasza jaglana gotowana na mleku jest delikatniejsza i bardziej wartościowa niż ugotowana w wodzie. Marchewka, słodka z natury, doskonale komponuje się z cynamonem, imbirem, kurkumą i odrobiną miodu. Danie znakomicie uzupełnia dodatek soczystej pomarańczy i delikatnego, lekko kwaskowego skyru. Jaglanka najsmaczniejsza jest na ciepło, tuż po przygotowaniu. Takie śniadanie to świetny sposób na rozpoczęcie dnia!

porada dietetyka:

Krok 1

Przygotuj podstawowe składniki:
• Mleko - odmierz odpowiednią ilość i pozostaw w temperaturze pokojowej, by trochę się ociepliło.
• Kasza jaglana - odważoną porcję dokładnie wypłucz w zimnej wodzie (na sitku pod bieżącą wodą albo w naczyniu, zmieniając wodę na nową kilka razy do czasu, aż woda po płukaniu będzie czysta). Na koniec kaszę zanurz na chwilę we wrzątku i odsącz na sitku. Odstaw.
• Marchew - umyj i obierz. Około 70 g zetrzyj na tarce jarzynowej, a resztę pokrój na grubsze plastry.

Krok 2

W małym garnku rozpuść masło i na niewielkiej mocy palnika podsmaż na nim pokrojoną w plastry marchewkę przez 1-1,5 minuty. Dodaj miód oraz starty na małej tarce korzeń imbiru i smaż jeszcze kolejne 1,5-2 minuty. Dodaj cynamon, kurkumę i zamieszaj jeszcze kilka razy. Plastry marchewki wyjmij z garnka i odłóż - posłużą do dekoracji dania.

Krok 3

Do tego samego garnka dodaj przygotowaną wcześniej kaszę oraz startą marchew i razem smaż przez 2 minuty, często mieszając. Zalej mlekiem (najlepiej, aby nie było zimne), zamieszaj i przykryj garnek pokrywką. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie miękka. Nie mieszaj w czasie gotowania. Jeśli kasza wchłonie całe mleko wcześniej, a nadal nie będzie ugotowana to dodaj jeszcze 1 lub 2 łyżki mleka albo wody, by się nie przypaliła.

Krok 4

W czasie, kiedy kasza się gotuje, obierz i pokrój lub wyfiletuj pomarańczę.

Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki. Udekoruj pokrojoną pomarańczą oraz przygotowaną wcześniej marchewką smażoną w miodzie. Podawaj ze skyrem.