Słodkie kopytka z twarogu i batatów,

ze skyrem i owocami leśnymi

fot. Patrycja Kulczycka
4.2
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 40 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 535

udostępnij

opis

Smak dzieciństwa, smak babcinego obiadu, starannie ulepione z masełkiem i cukrem lub na słono, z gulaszem – kopytka, tym razem w trochę innej wersji, bez tradycyjnych ziemniaków, ze słodkimi batatami. Piękny, delikatnie pomarańczowy kolor zawdzięczamy właśnie dodatkowi batatów, dzięki czemu danie jest nie tylko smaczne, ale również apetycznie wygląda.

składniki

  • 250 g chudego twarodgu
  • 200 g batatów
  • 20 g erytrolu lub cukru (2 łyżeczki)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 120 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 100 g owoców świeżych lub mrożonych
  • 75 g skyru naturalnego

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz, pokrój i ugotuj w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Po wystudzeniu bataty zmiksuj na puree, następnie dodaj jajko, twaróg, erytrol, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem wymieszaj. Do masy dodaj mąkę z ciecierzycy i stopniowo dodawaj mąkę orkiszową, jednocześnie ugniatając ciasto w dłoniach lub w robocie kuchennym. Uwaga! Mąkę dodawaj stopniowo, w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg, ciasto może różnie się kleić.

Krok 3

Posyp stolnicę delikatnie mąką, nadal ugniatając ciasto (powinno być już jednolite i nie kleić się do dłoni), odrywaj części ciasta i formuj na stolnicy rulony. Pokrój ciasto na skos w mniej więcej równe kopytka.

Krok 4

Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie i doprowadź do wrzenia. Następnie wkładaj porcjami kopytka, gotuj do wypłynięcia.

Krok 5

Kopytka ułóż na talerzu, podaj ze skyrem i owocami. Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je w rondelku lub na patelni w 3 łyżkach wody.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 535 kcal czyli 26,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 23 g
Tłuszcz 6,7 g
Węglowodany przyswajalne 98,5 g
Błonnik pokarmowy 6,9 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

17.6% 11.3% 71.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Dodatek twarogu do ciasta na kopytka, zwiększa wartość odżywczą posiłku, dzięki temu pozwala zwiększyć ilość białka i zoptymalizować wahania glikemii poposiłkowej.
  • Zamiana cukru na erytrol obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.
  • Bataty, słodkie ziemniaki, są warzywem korzeniowym pochodzącym z Ameryki Południowej i Środkowej. Nasycenie ich barwy zależy od odmiany, zazwyczaj dostępne są w kolorze pomarańczowym, ale mogą być również mocno czerwone. Bataty dostarczają 84 kcal w 100 g produktu, które dostarczają około 20 g węglowodanów, w tym 3 g błonnika pokarmowego. Są produktem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę i z insulinoopornością powinny je zjadać w niewielkich ilościach lub w obecności produktów, które będą niwelowały poposiłkowe wahania glikemii.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.