Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Słodkie kopytka z twarogu i batatów, https://mlecznakuchnia.pl/slodkie-kopytka-z-twarogu-i-batatow/ |
Bataty obierz, pokrój i ugotuj w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Po wystudzeniu bataty zmiksuj na puree, następnie dodaj jajko, twaróg, erytrol, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem wymieszaj. Do masy dodaj mąkę z ciecierzycy i stopniowo dodawaj mąkę orkiszową, jednocześnie ugniatając ciasto w dłoniach lub w robocie kuchennym. Uwaga! Mąkę dodawaj stopniowo, w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg, ciasto może różnie się kleić.
Posyp stolnicę delikatnie mąką, nadal ugniatając ciasto (powinno być już jednolite i nie kleić się do dłoni), odrywaj części ciasta i formuj na stolnicy rulony. Pokrój ciasto na skos w mniej więcej równe kopytka.
Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie i doprowadź do wrzenia. Następnie wkładaj porcjami kopytka, gotuj do wypłynięcia.
Kopytka ułóż na talerzu, podaj ze skyrem i owocami. Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je w rondelku lub na patelni w 3 łyżkach wody.