Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Słodkie kopytka z twarogu i batatów,
https://mlecznakuchnia.pl/slodkie-kopytka-z-twarogu-i-batatow/

Słodkie kopytka z twarogu i batatów,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Smak dzieciństwa, smak babcinego obiadu, starannie ulepione z masełkiem i cukrem lub na słono, z gulaszem – kopytka, tym razem w trochę innej wersji, bez tradycyjnych ziemniaków, ze słodkimi batatami. Piękny, delikatnie pomarańczowy kolor zawdzięczamy właśnie dodatkowi batatów, dzięki czemu danie jest nie tylko smaczne, ale również apetycznie wygląda.

porada dietetyka:

Krok 1

Bataty obierz, pokrój i ugotuj w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Po wystudzeniu bataty zmiksuj na puree, następnie dodaj jajko, twaróg, erytrol, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem wymieszaj. Do masy dodaj mąkę z ciecierzycy i stopniowo dodawaj mąkę orkiszową, jednocześnie ugniatając ciasto w dłoniach lub w robocie kuchennym. Uwaga! Mąkę dodawaj stopniowo, w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg, ciasto może różnie się kleić.

Krok 3

Posyp stolnicę delikatnie mąką, nadal ugniatając ciasto (powinno być już jednolite i nie kleić się do dłoni), odrywaj części ciasta i formuj na stolnicy rulony. Pokrój ciasto na skos w mniej więcej równe kopytka.

Krok 4

Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie i doprowadź do wrzenia. Następnie wkładaj porcjami kopytka, gotuj do wypłynięcia.

Krok 5

Kopytka ułóż na talerzu, podaj ze skyrem i owocami. Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je w rondelku lub na patelni w 3 łyżkach wody.